Geòlegs no veuen relació entre els tremolors del Garraf i l’abocador

Imprimeix

Segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya seguirà analitzant les causes del fenomen, detectat fa dues setmanes

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha fet arribar a l’AMB les conclusions de l’anàlisi que ha estat portant a terme des que, el passat 11 de maig, es va detectar un tremolor de terres a la zona del Parc Natural del Garraf.

Segons l’informe de l’ICGC, el tremolor detectat el dia 11 no és un terratrèmol (és a dir, un fenomen d’origen tectònic). L’epicentre, en cas que s’hagués tractat d’un terratrèmol, estava situat a uns 5 km de l’antic abocador, i la magnitud local equivalent va ser de 2,1 graus (amb un marge d’error de ±0,3).

XmEb5kWnvBDC4TBkx1olaq94TYeMXItW0rccf9eetdjckyAOa8p7323lB9zqrWVAAB7pw1VLzIIY27BJKqaZRkhONfpTA0aui4KjlN2 BGWNMEXm44Fo3GVzcuuugl1T

Com apunta l’informe, diversos testimonis de les poblacions de Begues i Olivella van informar d’un soroll fort i afectacions lleugeres en alguns habitatges, però no s’han rebut notícies d’afectacions en altres poblacions més properes a l’abocador.

A més a més, l’amplitud enregistrada a l’estació sísmica de Garraf (CGAR), situada a 300 metres de l’abocador, és inferior a la que seria esperable en cas d’un tremolor més proper a l’abocador.

L’informe conclou que, amb la informació disponible actualment, no es pot establir cap relació dels tremolors detectats amb l’abocador, ni amb els treballs de clausura que s’hi duen a terme. Amb tot, l’ICGC ha assegurat que segueix analitzant les causes d’aquest fenomen.

Redacció / Fotos: Hospital Sant Joan de Déu