Defensa Béns Comuns Sant Boi vol la retirada del projecte “Cosint Barris”

La plataforma vol fer valer una resolució del Síndic de Greugues de Catalunya on assenyala “desigualtats” de participació ciutadana, però l’Ajuntament manté a l’ordre del dia l’aprovació provisional al Ple municipal

El Síndic de Greuges de Catalunya ha detectat “desigualtats” en la participació dels veïns i veïnes de les diferents zones afectades pel projecte urbanístic ‘Cosint barris’ de Sant Boi de Llobregat. Segons explica la plataforma ‘Defensa Béns Comuns’, que és qui va portar el cas a la Sindicatura, quan el 2017 el consistori va presentar el projecte, que proposava la construcció de 436 habitatges a la falda de Sant Ramon, els veïns dels barris de muntanya de Can Paulet, Canons i Les Orioles van fer aportacions per modificar-lo i reduir a 323 els habitatges previstos. Una reducció però que afectava a altres zones com el Bori, la riera de la Bòbila o el solar d’equipaments de Camps Blancs, els veïns de les quals no van poder participar de la mateixa manera.

E2YtR2cWYAENhq7

Els Fets

Així doncs, la institució dóna resposta a la queixa de falta de participació en el projecte per les veïnes del Bori, Camps Blancs i la riera de la Bòbila que van passar a ser directament afectades després dels canvis sorgits al pla original durant l'any 2018.

Captura de pantalla 2021 05 27 a las 15.58.59

Al febrer de l'any 2017 l'actual equip de govern va presentar l'ambiciós projecte "Cosint Barris" que proposava la construcció de 436 habitatges a la falda de Sant Ramon; als barris de Can Paulet, Canons i Les Orioles. Després del gran malestar que va ocasionar als veïns i les veïnes, organitzades sota la plataforma "Afectats Cosint Barris" el govern va iniciar una sèrie de tallers per portar a terme la seva modificació.

El gener del 2018 es va presentar els acords dels tallers, amb la intenció de pacificar a les veïnes dels barris de muntanya, i el projecte urbà va passar a acollir 323 habitatges, però en el que s'incloïen zones com el Bori, la riera de la Bòbila a Marianao o el solar d'equipaments de Camps Blancs. Això va originar un gran malestar entre els nous veïns i veïnes afectats, i el pla, va passar a no satisfer a ningú, segons la plataforma.

E0ur7hpXoAEI3cJ

L'abril del 2019, constituïda inicialment la plataforma, un seguit de veïns va interpel·lar en plenari al govern les reivindicacions per la falta de participació. Tot i les declaracions del primer tinent d'alcaldia, José Ángel Carcelén, i la mateixa alcaldessa, Lluïsa Moret, reconeixent la manca de participació i atribuint-lo com un "error", mai va existir la intenció de rectificar el pla i incloure els tallers proposats anteriorment amb el veïnat de les noves zones afectades, segons  manifesta la plataforma.

Al setembre de l'any 2019, la Diputació de Barcelona, per encàrrec del mateix consistori va crear el "Pla Director del verd urbà". Els tècnics del document, van assenyalar que Sant Boi disposava de "pocs arbres per habitant" i recomanava a l'equip de govern "ampliar-les zones verdes existents per sota de la mitjana calculada". “Sorprèn, que gairebé totes aquestes zones que proposava el pla com habilitar, fer accessiblea les veïnes com espai verd urbà estan incloses al pla urbanístic per allotjar habitatge privat i per tant, fer tot el contrari del que proposen els tècnics al seu document”, diu la plataforma.

Queixa al Síndic

Fruit dels diferents desacords existents en el pla urbanístic amb les diferents plataformes organitzades en contra del primer i segons pla que proposa l'Ajuntament, el passat maig del 2020, vam fer arribar una queixa al Síndic de Greuges de Catalunya on es recollia tot aquest malestar.

Com resolució d'aquesta queixa, la institució ha donat resposta a les reivindicacions de la plataforma i de forma clara assenyala que "la participació ha de ser igual per a tota la ciutadania. Els processos de debat sobre l'ordenació territorial s'ha d'efectuar en igualtat de condicions en tots els seus aspectes" després de concloure que "sembla constatat que el procés de participació ciutadana [...]va ser desigual per a veïnatge dels barris de muntanya que per al del sector" en referència al Bori, Camps Blancs i Riera de la Bòbila. Per tant, sol·licita "restituir la lesió jurídica ocasionada i el greuge comparatiu que s'hagi pogut generar."

A més, la resolució, també recorda la necessitat de dur a terme un "desenvolupament sostenible, no regressió de zones verdes i protecció del medi natural". Finalment, suggereix que es "valori oportunament i es doni resposta expressa i motivada".

Notificació urgent a l’alcaldessa

Motivats per la celebració del ple de maig 2021, i coneixedores del punt cinquè de l'ordre del dia on es preveu aprovar de forma provisional el pla, es va notificar a alcaldia la resolució del Síndic de Greuges per tal de sol·licitar la retirada d'aquest punt i regenerar el debat entre la nostra entitat i el govern per solucionar "el greuge comparatiu" que recull l'informe de la institució defensora del poble.

lluisaOK

En cas de no ser així, si no es produís aquest gest per part del govern local, l’entitat “es considerarà de nou fortament agreujada i farà els tràmits legals necessaris per restituir la desigualtat i lesió ocasionada per l'actual equip de govern de la nostra ciutat.”

Resposta municipal

L’aprovació provisional de la modificació puntual del PGM per a la millora de la xarxa d'espais públics dels Barris de Muntanya es manté a l'ordre del dia del Ple municipal. Així ho ha fet saber el consistori a la nostra publicació.

Segons el comunicat, “és el posicionament del Govern Municipal, en entendre que aquesta aprovació és un pas important en l'ordenació del verd urbà (en tant que el recupera per a la ciutadania i amplia la seva superfície) i per avançar cap a la culminació d'un model de desenvolupament territorial basat en la sostenibilitat i que ha preservat el sòl forestal i agrícola.”

ajuntamentsantboi

El Govern Municipal, segueix el comunicat, “també entén que aquesta aprovació provisional descansa sobre un projecte que ha estat millorat i legitimat a través d'un procés participatiu obert a tota la ciutadania i que, a més, ha merescut el reconeixement d’un accèssit del prestigiós Premi Catalunya d’Urbanisme Manuel de Solà Morales” i afegeix que “el projecte també compta amb tots els avals mediambientals reglamentaris i ha estat aprovat i avalat per la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat. Havent superat aquests requisits legals, es considera oportuna l’aprovació provisional d’un projecte que suposa una important millora de la qualitat urbana.”

Redacció / Fotos: DBCSB-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
159

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix