Rebutgen la proposta de la Generalitat per abordar la protecció de Delta

El grup municipal de Viladecans en Comú denuncia que la proposta “és una fugida cap endavant per sortir del pas davant el requeriment de la Comissió Europea per protegir-lo” i demana una avaluació global dels impactes de les infraestructures sobre el territori

El grup municipal de Viladecans en Comú rebutja la proposta del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya en relació al requeriment de la Comissió Europea per protegir el Delta del Llobregat, ja que “no aborda els problemes i les necessitats reals d’aquest indret, on conviuen la zona agrícola i els espais naturals.”

1450470966906

La Generalitat proposa una ampliació de la Xarxa Natura 2000 sobre alguns espais agrícoles, “sense cap mesura associada d’inversió, gestió, regulació ni governança”. Des de Viladecans en Comú es considera que és “una fugida cap endavant per sortir del pas i en cap cas demostra una voluntat real de resoldre els problemes”. En aquest sentit, els comuns de Viladecans pensen totalment inacceptable que els problemes dels espais naturals es resolguin restant espais a la zona agrícola o a l’inrevés. “Qualsevol proposta ha de ser integradora dels espais agrícoles i naturals amb la clara voluntat estratègica de protegir-los i afavorir un futur clar per a l’activitat econòmica de l’agricultura i per a la conservació de la biodiversitat i del valor dels espais naturals”, es diu des del grup municipal. “No és només un problema dels municipis afectats. El valor dels espais agrícoles i de les zones naturals del delta del Llobregat és indiscutible en l’àrea metropolitana de Barcelona però han estat constantment maltractats per les grans infraestructures, sigui el port, l’aeroport o les xarxes viàries i ferroviàries, que han impactat sobre un ecosistema deltaic fràgil i complex.”, afegeixen.

ocell delta llobregat

"Una resolució administrativa i un canvi de línies i qualificacions no pot resoldre el deteriorament dels hàbitats naturals i de les espècies d’ocells que pretenia evitar la creació de la Xarxa Natura 2000. Els plànols ho aguanten tot però el territori no és un full en blanc. És viu, amb problemes sense resoldre, acumulats i agreujats dècada rere dècada”, afirma la tinenta d’alcalde de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat a l’Ajuntament de Viladecans i regidora per Viladecans en Comú, Encarna García. “Abans de proposar un remei a un ecosistema malalt, cal diagnosticar la causa de la malaltia. Donem ple suport a la demanda dels alcaldes del delta d’allò que és evident des de fa dècades, una avaluació de l’impacte acumulat del desenvolupament del Pla del Delta de 1994 en els espais naturals i la zona agrícola i les inversions i les compensacions imprescindibles per corregir-los”, reclama la regidora dels comuns.

Captura de pantalla 2021 05 09 a las 22.24.47

En concret, Viladecans en Comú exigeix els següents plans integrats de la zona natural i agrícola del delta:

* Pla de regulació dels usos de les diferents zones

* Pla d’inversions

* Pla de gestió

* Proposta de governança

Així mateix, des de Viladecans en Comú entenen que per redreçar el deteriorament progressiu dels hàbitats naturals és imprescindible:

* La recuperació de pinedes litorals, de zones de duna i rereduna, restauració de zones humides i de boscos de ribera, entre d’altres.

* La restauració del corredor Can Sabadell, integració de la Riera de Sant Climent,  adequació de nous connectors, entre d’altres.

* La gestió integral del cicle de l’aigua.

* La investigació i millora del coneixement sobre la restauració ecològica

 

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
152

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix