La Fundació CRAM celebra el seu vint-i-cinquè aniversari

Imprimeix

Durant aquest quart de segle, l’entitat pratenca ha recuperat més de 700 tortugues marines i ha assistit més de 350 dofins i balenes

La Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM) va celebrar el passat dissabte 24 d’abril el seu vint-i-cinquè aniversari amb un acte en el qual ha intervingut el vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonés, i que ha acabat amb l'alliberament de cinc tortugues marines.

cram prat 5

L'entitat, fundada el 22 d'abril de 1996, encara que les seves activitats es remunten a l'any 1991, es dedica a protegir la biodiversitat marina davant les amenaces globals, a través d'accions locals.

Des de l'any 2011 compta amb un Centre de Recuperació d'Animals Marins als espais naturals del delta del Llobregat, al Prat de Llobregat, amb unes instal·lacions capdavanteres en clínica i recuperació de cetacis, tortugues i aus marines. A més, disposa d'un edifici de recerca, amb una sala d'estudis postmortem i un laboratori que permet avançar en els estudis científics d'aquest àmbit, i d'un altre d'educació, amb el qual conscienciar i sensibilitzar sobre els problemes que afecten el medi marí.

cram prat 6

cram prat 7

En aquest quart de segle de trajectòria, la institució ha recuperat i alliberat més de 700 tortugues marines; ha assistit a més de 350 cetacis vius encallats a la platja; ha assistit més de 70 aus marines protegides; ha realitzat una cinquantena de projectes científics i més de 280.000 persones han participat en les activitats educatives organitzades. D'altra banda, més de 1.500 persones han participat al programa de voluntariat.

cram prat 8

Al principi, comptava amb un equip de voluntaris i un pressupost simbòlic per donar assistència immediata les vint-i-quatre hores del dia a qualsevol exemplar d'una espècie marina protegida que fos objecte de pesca accidental o d'embús en qualsevol punt del litoral català.

Per al president de la fundació, Josep Lluís Pal, l'entitat “porta el nom de moltes persones, amb els seus noms i els seus cognoms, els qui amb el seu gra de sorra han fet possibles aquests 25 anys d'història”. De cara al futur, la fundació remarca que ha signat un conveni amb la Fundació Catalana de l'Esplai per “consolidar i potenciar objectius comuns, com són la defensa del medi ambient i la voluntat d'educar i sensibilitzar a les noves generacions i a la població en general.”

cram prat 1

crma prat 2

cram prat 3

A l'acte d'avui, a més d'Aragonés, han assistit l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler; la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Tots ells han posat en valor la tasca duta a terme pel CRAM en aquest quart de segle. L'acte ha culminat amb l'alliberament de cinc tortugues marines recuperades i que ja tenien l'alta veterinària per poder ser reintroduides al seu mitjà natural.

Redacció / Fotos: CRAM-Fundesplai