Viladecans vesteix de primavera els arbres urbans

Imprimeix

La sembra de flors silvestres als escocells i la col·locació de caixes niu a les branques, proves pilot en el procés de naturalització de la ciutat

L’Ajuntament de Viladecans avança en la naturalització de la ciutat, amb dues actuacions que són proves pilot que afecten als arbres urbans: la sembra de flors silvestres als escocells als peus de 228 arbres a les avingudes del Segle XXI i d’Olof Palme, i la instal·lació de setenta caixes niu en diferents punts de la ciutat.

La sembra de flors silvestres –roselles, blavets i lotus, entre d'altres– s’acompanya de cartells explicatius de l’objectiu de l’acció i les seves bondats per a l’entorn natural més proper a les llars. L'acció dels escocells florits dona continuïtat a una primera mesura que va suposar, la passada tardor, eliminar l’ús d’herbicides per tractar les males herbes dels escocells a tota la ciutat i optar per la sega manual, més lenta de realitzar però més ecològica i beneficiosa per a la ciutat.

Les herbes, a més d'aportar color al carrer, capten els contaminants, com els que surten dels tubs d’escapament dels cotxes, afavorint un aire més net i més saludable. També serveixen de refugi d’insectes pol·linitzadors o que prevenen les plagues de forma natural, reduint els tractaments fitosanitaris. Amb la naturalització dels escocells i els espais verds es pretén fer una transició cap a una ciutat més sana i resilient davant el canvi climàtic i la contaminació.

Noves caixes niu

Les noves caixes niu a diferents punts de la ciutat són beneficioses perquè afavoreixen la presència d’aus, enemigues naturals de mosquits i de plagues dels arbres. Parcs i Jardins han instal·lat 70 caixes niu per a ocells i tres per a ratpenats. S’acompanya l’actuació amb sessions divulgatives, el març i l’abril per mostrar com són aquestes caixes, quin tipus d’ocells hi poden viure i conscienciar els més petits de l’important paper d’aquests animals. Les noves caixes niu són als parcs de Can Guardiola (15), de la Muntanyeta (8), del Mas Ratés (15), de Campreciós (15), del Torrent Ballester (5), del Sucre (5) i de la Marina (10), i dues caixes més situades als pins de davant del local de l’associació veïnal de l’avinguda del Mil·lenari.

viladecans arbres 2

El 2019, les classes de tercer de Primària de l’Escola Germans Amat Targa van construir deu caixes niu que es van col·locar al parc de Can Ginestar. La iniciativa, inclosa en les activitats educatives que ofereix l’Ajuntament als centres, es va fer amb l'ajut de les famílies per implicar-les també en aquesta dinàmica de preservació de l’entorn i en l’estudi dels tipus d'ocells que hi conviuen.

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans