L’AMB declara l’emergència climàtica a l’àrea metropolitana de Barcelona

Imprimeix

Segons l’ens supramunicipal metropolità s'emeten anualment uns 13 milions de tones de CO2

El Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar per unanimitat en la seva última sessió la declaració d'emergència climàtica a la metròpoli de Barcelona, una iniciativa que, segons l'ens, és “un”pas decisiu” per a l'aplicació urgent de polítiques contra la crisi climàtica.

En un comunicat, l'AMB ha remarcat aquest dimarts que al territori metropolità s'emeten anualment uns 13 milions de tones de CO2 i ha ratificat el compromís de reduir un 55% les emissions de gasos d'efecte hivernacle per al pròxim 2030 i aconseguir la neutralitat de carboni el 2050, tal com planteja la Unió Europea.

renferegio7

La declaració de l'emergència climàtica -aprovada el 23 de març- també marca com a objectius estratègics l'accés garantit i just a l'aigua o aconseguir una economia circular.

Segons dades de l'AMB, el 2018 les emissions es van reduir un 33,5% en relació amb les de 2005, encara que van experimentar un repunt els últims anys, la qual cosa demostra que 'les emissions de l'àrea metropolitana de Barcelona estan molt unides al creixement econòmic.

El diagnòstic de l'ens també incorpora les emissions corresponents al sector industrial, que han augmentat un 8% des de 2005: dels 4.616.018 milions de tones el 2005 a 4.982.647 el 2018.

martorell

Accions

Amb l'objectiu de reduir les emissions un 55% el 2030, l'AMB planteja accions prioritàries com la descarbonització de la demanda energètica en tots els sectors, invertir en energies renovables, propiciar un canvi de model en el sector del transport, facilitar la connexió de fluxos intermunicipals, optimitzar la distribució urbana de mercaderies i impulsar la rehabilitació d'edificis en l'àmbit residencial i terciari amb criteris d'eficiència energètica.

Al seu torn, l'AMB ha establert cinc reptes transversals, amb mesures concretes per a cadascun, per fer front a l'emergència climàtica: transició energètica; ús i gestió eficient dels recursos hídrics; mobilitat sostenible; recursos, economia circular i canvis en els models de producció i consum; i nous models urbans.

Redacció / Fotos: Arxiu