La temperatura del Mediterrani augmenta fins a dos graus per segle

Imprimeix

El nivell del mar en el Mediterrani Occidental també està pujant  a una velocitat similar a la d'altres parts del planeta

Un estudi liderat per investigadors de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) demostra que el ritme al que augmenten la temperatura i la salinitat de les aigües del Mediterrani Occidental s'ha accelerat des de mitjan anys 90, i apunta al fet que la temperatura de la superfície puja fins a 2 graus centígrads per segle. L'estudi s’ha publicat en la revista Frontiers in Marine Sciences.

Platges de Viladecans 07 Jordi Surroca

Aquests canvis han afectat tant les aigües superficials que tenen el seu origen a l'oceà Atlàntic i flueixen cap a l'interior del Mediterrani, com a les aigües profundes i a aquelles situades en profunditats intermèdies, segons va informar ahir dimarts l'IEO en un comunicat.

El treball, que analitza dades de temperatura i salinitat obtinguts durant els últims 24 anys, ha estat presentat amb l'objectiu de conèixer l'impacte que el canvi climàtic està tenint en les aigües que envolten a les Illes Balears. D'acord amb altres treballs publicats anteriorment, els científics sabien amb seguretat que aquest procés estava afectant les aigües mediterrànies des de mitjan passat segle i, possiblement, des de principis d'aquest.

playa castelldefels

La principal novetat d'aquest nou treball és que mostra que el ritme al que està augmentant la temperatura i salinitat del Mediterrani podria haver-se accelerat des de mitjan anys 90.

Segons l'estudi, la temperatura de la superfície del mar podria estar pujant a un ritme de fins a dos graus centígrads per segle i la columna d'aigua (és a dir, tot el volum d'aigua des de la superfície fins al fons del mar) està absorbint calor a una velocitat més elevada que la que revelaven treballs anteriors.

platja dels militars 01 33 01

El nivell del mar en el Mediterrani Occidental també està pujant -segons apunten els resultats- a una velocitat similar a la d'altres parts del planeta (uns 3 mm/any), la qual cosa igualment suposa una acceleració d'aquesta pujada des de finals del segle XX.

L'investigador del Centre Oceanogràfic de Màlaga de l'IEO i primer autor del treball, Manuel Vargas, ha explicat que l'estudi posa de manifest la 'importància dels sistemes d'observació i vigilància' dels mars per a la detecció de les alteracions que poguessin produir-se en el medi marí, ja siguin degudes al canvi climàtic o una altra causa.

Redacció / Fotos: Arxiu