Marxa ciutadana contra la urbanització de l’entorn de la Colònia Güell

Imprimeix

Unes 200 persones van participar en una mobilització ecologista convocada ‘Salvem l’entorn de la Colònia Güell’, amb el suport de diverses entitats com les també plataformes Defensa Béns Comuns de Sant Boi i SOS Baix Llobregat i L'Hospitalet

Una passejada reivindicativa per l'entorn de la Colònia Güell va demanar, diumenge passat 14 dre març, l'aturada del pla urbanístic que amenaça aquest espai.

marxa santacoloma 2

marxa santacoloma 4

La mobilització va reunir unes 200 persones i va recórrer alguns dels punts afectats pel Pla Director Urbanístic (PDU) previst en aquesta zona, entre Sant Boi de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló. La marxa portava per lema "No volem més ciment!". La marxa va ser convocada per la plataforma Salvem l'entorn de la Colònia Güell, amb el suport de diverses entitats que lluiten des de fa temps contra l'especulació urbanística, com la plataforma Defensa Béns Comuns de Sant Boi i SOS Baix Llobregat i L'Hospitalet.

marxa santacoloma 5

3.1 IMG 20210314 WA0091

santacoloma marxa 7

Polèmic projecte

Un dels projectes més controvertits del PDU és el que preveu construir habitatge als camps situats sobre la colònia Güell, al terme municipal de Santa Coloma de Cervelló. Són els terrenys propietat de l'INCASOL on un pla anterior, frenat per la crisi econòmica del 2008, ja preveia aixecar-hi 1.350 habitatges. A pocs metres, a Sant Boi de Llobregat, un altre dels punts afectats és la riera de Can Soler, la rehabilitació de la qual es reivindica des de fa més de 20 anys com a corredor ecològic.

santacoloma marxa 6

mapa santacoloma

El pla preveu la construcció d'edificis per a ús industrial, comercial i habitatges, alguns de fins a vuit plantes, majoritàriament destinats al mercat lliure, segons la plataforma colomenca. Ara, justament, s'inicia un anomenat "procés participatiu" al voltant d'aquests projectes, també coneguts com a Pla de l'Entorn. Des de la plataforma “denunciem les carències democràtiques d'aquest procés, perquè les aportacions dels veïns i veïnes no seran vinculants. I, en qualsevol cas, considerem que aquest pla suposa una agressió al territori en un entorn molt delicat que cal preservar. A més, l'eina que havia de ser el paraigua d'aquesta operació urbanística, el PDU, està tocada de mort. Els últims mesos, tres sentències judicials han anul·lat plans directors urbanístics aprovats al Baix Llobregat, argumentant que la competència recau en l'Àrea Metropolitana i no la Generalitat. Per tot això, la plataforma exigeix, amb la resta d'entitats, una moratòria de dos anys per tots els projectes urbanístics del Baix Llobregat.”

Redacció / Fotos: SECG