Reclamen la màxima protecció de la zona natural de l’Olla del Rei

Imprimeix

La plataforma Salvem l'Olla del Rei demana a l'Ajuntament de Castelldefels i a la Generalitat que inclogui aquesta zona natural en la Xarxa Natura 2000 i en la zona ZEPA (Zona d'Especial Protecció de les Aus), per donar resposta al requeriment de la Comissió Europea

La plataforma Salvem l'Olla del Rei demana a l'Ajuntament de Castelldefels i a la Generalitat que, de forma urgent, ofereixi l'espai natural de l'Olla de Rei per ser inclosa en les ampliacions de les diferents figures de protecció ambiental al delta del Llobregat per complir amb la normativa Europea (la inclusió de l'espai natural de l'Olla a la Xarxa Natura 2000 i a la zona ZEPA del delta del Llobregat). “Aquest oferiment pot ajudar a estalviar una multa de milions d'euros a l'Estat i a la Generalitat per part de la UE per no respectar la legislació ambiental comunitària. Volem que es garanteixi el compromís de sostenibilitat i el futur de la biodiversitat del municipi i del delta, referint-nos específicament a la superfície d'hàbitats i espècies d'interès comunitari que s'estenen entre els carrers Pi Tort, Barcelona i la llacuna de l'Olla del Rei de Castelldefels”, segons explica la plataforma.

Captura de pantalla 2021 03 01 a las 9.26.38

Una zona humida

L'espai natural de l'Olla del Rei, al municipi de Castelldefels (extrem occidental del delta del Llobregat), consisteix en una zona humida parcialment inclosa a l'inventari de zones humides de Catalunya pel seu elevat interès biològic (codi: 08001118). En aquest petit espai natural es pot trobar espècies de fauna residents, hivernants o estivals, així com hàbitats naturals, inclosos a normatives europees com la Directiva Hàbitats 92/43/CEE o a l'Annex I de la Directiva Aus 2009/147/CEE, del Parlament Europeu i del Consell, relativa a la conservació de les aus silvestres.

Captura de pantalla 2021 03 01 a las 9.27.03

Entre aquestes espècies presents a l'espai natural de l'Olla destaquem: aus com Ixobrychus minutus, Nycticorax nycticorax, Egretta garzetta, Ardea purpurea, Ardeola ralloides, Falco peregrinus, Larus audouinii, Larus melanocephalus, Alcedo atthis, totes protegides per la directiva comunitària, mamífers com Atelerix algirus, o rèptils com Mauremys leprosa, així com d'altres espècies protegides per legislació catalana vigent com el Decret Legislatiu 2/2008 on s'inclou Athene noctua, Otus scops, Buteo buteo, Accipiter nisus, Falco tinnunculus o Bufo calamita.

A més, a l'espai natural de l'Olla del Rei es troben hàbitats inclosos a directives comunitàries com les alberedes (codi 44.17 Annex I Directiva 92/43), els espartinars (codi 15.12 Annex I Directiva 92/43), o les pinedes de pi pinyer sobre antigues dunes (codi 16.29 Annex I Directiva 92/43) [Pino J., 2018: Diagnosi dels valors naturals dels aiguamolls de l'Olla del Rei. Torre, I., 2011: Els ocells de l'Olla del Rei; et al.].

L'Olla del Rei es troba íntegrament inclosa a la Important Bird Area 140 del Delta del Llobregat, designada per BirdLife International. A l'espai natural s'han detectat més de 150 espècies d'ocells, entre les quals destaquen anecdòtiques en perill crític com Aythya nyroca, també inclòs a l'Annex I de la Directiva Aus.

Procés judicial

Arrel de la denúncia de l'entitat ambiental DEPANA, la Comissió Europea ha iniciat un requeriment formal en el qual insta a la Generalitat de Catalunya a ampliar les zones protegides del Delta del Llobregat, a causa de la insuficiència de les zones protegides actuals per assegurar la supervivència de les espècies d'ocells inclosos a l'Annex I de la Directiva Aus 2009/147/CEE i dels hàbitats d'interès comunitari del delta del Llobregat. Si la proposta de la Generalitat de Catalunya i de l'Estat Espanyol és insuficient, o si no es proposa en el termini de dos mesos, s'enfrontaran a un procés judicial comunitari al TJUE (Tribunal Jurídic de la Unió Europea) i a una possible multa de desenes de milions d'euros per part de la UE, a causa de l'incompliment de les directives prèviament mencionades.

Captura de pantalla 2021 03 01 a las 9.26.48

L'espai de l'Olla del Rei és actualment, d'acord amb el Pla General Metropolità, zona urbanitzable majoritàriament propietat de la Generalitat de Catalunya (INCASOL). A Castelldefels, doncs, els terrenys d'interès comunitari són propietat de la institució demandada - la Generalitat de Catalunya- per la Comissió Europea. Tanmateix l'espai natural de l'Olla del Rei, com va manifestar l'Ajuntament de Castelldefels al Ple municipal de gener de 2021, es troba en procés de canvi de qualificació per deixar de ser zona urbanitzable i preservar els seus valors naturals.

Redacció / Fotos: POdR