El Govern ampliarà les zones protegides del Delta del Llobregat

Segons el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, "exigirem a l'Estat el compliment i l'increment de les mesures compensatòries del port i aeroport"

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat aquesta setmana que exigirem a l’Estat el compliment i l’increment de les mesures ambientals compensatòries establertes al seu dia davant l’ampliació del port i de l’aeroport, que s’han mostrat insuficients, i també la seva ampliació”.

 DSC8772 copia

Calvet ha reaccionat així a la carta d’emplaçament que la Comissió Europea ha adreçat a Espanya, instant l’Estat a reforçar les mesures de protecció del delta del Llobregat davant l’impacte negatiu que han tingut les ampliacions del port de Barcelona, inclòs el desviament de la llera del riu Llobregat, i de l’aeroport del Prat, així com la construcció d’un aparcament en l’espai protegit de Can Sabadell.

Calvet va presidir una reunió de la junta rectora del Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat i també de la Comissió del Delta del Llobregat. En declaracions posteriors va recordar que l’origen de la carta europea és l’ampliació de dues infraestructures que impacten al delta del Llobregat responsabilitat de l’Estat, el port i l’aeroport de Barcelona”. “S’ha constatat que les mesures correctores i compensatòries previstes no han estat suficients per evitar el deteriorament dels hàbitats i la disminució d’espècies protegides”, va explicar.

EvFZ1AFWQAgWIb2

Pel que fa al paper de la Generalitat, ens pertoca l’ampliació de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), de les reserves naturals i tramitar el Pla de protecció del medi natural i del paisatge dels espais naturals protegits del delta del Llobregat”, va explicar el conseller, que va assegurar que tenim tots els treballs de base fets per tirar endavant la tramitació d’aquests instruments, que s’haurà de fer amb la participació del Consorci i els ajuntaments que l’integren.

EvFavW5WgAsB1op

Nosaltres complirem la part que ens toca i ampliarem les ZEPA i les reserves naturals”, ha assegurat. No obstant això, entenem que la protecció formal, sense més, té un impacte limitat sobre la conservació de les aus si no s’implementen mesures per a la millora ecològica efectiva dels llocs”, va advertir. En aquest sentit, la Generalitat i les administracions locals estem impulsant diversos projectes de portada d’aigua de qualitat a les zones humides protegides”, va recordar Calvet.

Inversió de 74 milions

Precisament, el conseller, acompanyat del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, entre d’altres autoritats, ha assistit a la sessió de clausura de la Comissió del delta del Llobregat, on ha anunciat les inversions previstes per l’ACA en el proper cicle de planificació. L’Agència, durant el tercer cicle de planificació, que comprèn el període 2022-2027, destinarà de manera directa més de 74 milions d’euros per a millorar l’estat ambiental del delta del Llobregat i el seu parc agrari.

Foto delta 2

Les actuacions es divideixen en quatre eixos, concretament:

  • La millora del sanejament (12,1 MEUR) en actuacions centrades en el sistema de sanejament de Gavà/Viladecans (remodelació de la depuradora, el desdoblament del col·lector interceptor en alta i l’emissari/sobreeixidor submarí).
  • L’increment en la producció de l’aigua regenerada (més de 53 MEUR per a millores a les estacions de regeneració d’aigua de les depuradores de Gavà i Prat de Llobregat). “Apostem per donar una nova dimensió i valor al sanejament del nostre país, convertint les principals depuradores en ecofàbriques d’aigua nova, i superem la visió lineal històrica de final de canonada per la visió moderna, responsable i compromesa de l’economia circular”, ha volgut remarcar Calvet.
  • La rehabilitació de zones humides del Pla del Llobregat (2,6 MEUR en les zones del Remolar-Filipines, Ricarda, Murtra i Cal Tet).
  • Actuacions de prevenció i defensa contra les inundacions (més de 6 MEUR en actuacions per a millorar el drenatge de la plana del delta i la millora de les lleres).

Altres actuacions ambientals

D’altra banda, tant des de l’ACA com des del Departament de Territori i Sostenibilitat es potenciaran actuacions de millora ambiental que s’han de dur a terme de manera coordinada amb altres administracions implicades. Entre elles, un pla per gestionar la barrera de sorra que s’acumula en la desembocadura de la Murtra (terme municipal de Gavà i Viladecans), programes d’eliminació del tap de sorra a la desembocadura de la riera de Sant Climent i Remolar (termes de Viladecans i El Prat de Llobregat), així com estudis de mobilitat de dinàmica litoral per a la prolongació dels espigons de la desembocadura de la riera de Sant Climent al mar (Viladecans).

En aquesta línia, també es volen dur a terme actuacions en altres àmbits, com la posada en funcionament d’un pou de l’aqüífer profund existent a la maresma dels Reguerons (Viladecans), l’estudi d’accions de millora de la qualitat de l’aigua dels canals que envolten les basses de can Dimoni (Sant Boi de Llobregat), així com mesures de neteja i manteniment de les Corredores del delta, entre d’altres.

Redacció / Fotos: Depana

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
152

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix