‘Guerra’ total contra la plaga del bernat marbrejat al Baix Llobregat

Imprimeix

La comarca és una de les que té més presència d’aquesta xinxa asiàtica

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació està decidida a fer front a la plaga, cada vegada més extensa, del bernat marbrejat. Una xinxa asiàtica que afecta arbres ornamentals, fruiters, cultius hortícoles, conreus extensius i d’altres.

Per intentar minimitzar els efectes d’aquesta plaga, el Departament d’Agricultura, mitjançant el Servei de Sanitat Vegetal de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia i en col·laboració amb l’IRTA, està duent a terme un seguiment intensiu de la plaga.

escarbat

A més, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va convocar ahir la primera trobada del Comitè Tècnic de Seguiment de l’Halyomorpha halys amb representants del sector productor, les organitzacions professionals agràries, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, les ADV, l’IRTA, les universitats, les quatre diputacions provincials, el sector planterista i personal tècnic de l’Administració. Aquest Grup de Treball de nova creació té com a objectiu principal donar a conèixer la situació d’aquesta plaga a Catalunya i els estudis desenvolupats i establir de manera conjunta les mesures més adients per a la seva prevenció i lluita.

BIG 793525314022421 02

Present al territori

A Catalunya, es va detectar l’any 2016 i actualment ja se l’ha trobat a 163 municipis, molts d’aquests al Baix Llobregat. La plaga es localitza principalment a l’entorn urbà, però hi ha el perill que comenci a provocar danys en cultius agrícoles el pròxim estiu, sobretot fruiters i hortalisses.

BIG 769015314022421 02

Aquest bernat es desenvolupa i reprodueix en espais verds i cultius, i quan arriba la tardor cerca refugi als edificis, cosa que provoca molèsties a la ciutadania. L’estiu de 2020, es va detectar en cultius d’hortalisses del Baix Llobregat i en fruiters de l’Alt Empordà, tot i que no se’n van detectar danys.

Redacció / Fotos: Arxiu-Generalitat