L’empresa ICL finançarà el nou col·lector de salmorres

Imprimeix

La inversió de les actuacions s’estima en més de 110 milions d’euros, dels quals 98 milions d’euros seran aportats per la companyia minera i els treballs seran executats per la Generalitat de Catalunya a través de l’empresa pública Infraestructures.cat

El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha aprovat la proposta de conveni amb l’empresa ICL per fer possible l’execució i el finançament del nou col·lector de salmorres en els trams compresos entre Súria-Castellgalí, Balsareny-Castellgalí, Castellgalí-Abrera i un tram final en el Prat, i de la canonada d’impulsió d’aigües regenerades entre la depuradora de Manresa i Súria, donant compliment així a l’encàrrec dels Acords de Govern del Consell Executiu del Govern del passat 28 de desembre de 2020.

BIG 009123513012821 02

CS P sFVEAAn ju

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha remarcat que “la previsió és que la nova conducció estigui finalitzada l’any 2025”. Aixi mateix, Calvet ha destacat la importància estratègica d’aquest projecte, amb un doble benefici que “possibilitarà la millora qualitativa de la conca del riu Llobregat amb una mineria sostenible.”

La construcció i ampliació del col·lector de salmorres, segons Calvet, “ha implicat la coordinació de diversos departaments del Govern, i s’ha acabat concretant en un Acord de Govern”, i està recollida en la planificació hidrològica vigent (programa de mesures  del DCFC aprovat pel Decret 1/2017). I es va formalitzar amb l’Acord de Govern de 29/12/2020 pel qual s’ordenava a l’Agència Catalana de l’Aigua la promoció de l’execució del nou col·lector i la subscripció del conveni amb Iberposatsh, SA per al finançament i la recuperació de costos del nou col·lector i, també, de la canonada d’impulsió d’aigua regenerada des de la depuradora de Manresa, declarada obra d’interès prioritari el 17 de desembre de 2019.

esparreguera3973

Aquesta actuació, necessària per l’obsolescència tècnica del col·lector acutal,  contribuirà a la millora de la qualitat de l’aigua de la conca del riu Llobregat.

A més, el nou col·lector de salmorres és un dels eixos estratègics per a la reactivació econòmica i el desenvolupament del Pla Phoenix, considerat d’interès general per a la reindustrialització per acord del Govern de 4 d’agost de 2015 amb l’objectiu de potenciar l’activitat minera de manera sostenible.

Un cop s’hagi signat el conveni amb ICL que ha de garantir els avals per assegurar el finançament i la recuperació dels costos per a l’execució d’aquestes actuacions, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que ja ha fet les expropiacions corresponents al tram entre Abrera i Castellgalí, promourà l’execució de les obres, que seran executades per l’empresa pública Infraestructures.cat.

El cost de les infraestructures hidràuliques que s’executaran arran del conveni és superior als 110 milions d’euros, dels quals més de 98 MEUR seran aportats per l’empresa minera ICL, principal beneficiària.

La Generalitat licitarà successivament, a través d’Infraestructures.cat, els diferents trams d’obra en quatre fases. Les previsions temporals d’execució de cada tram són les següents:

Redacció / Fotos: Arxiu-Ajuntaments