La vespa asiàtica s’estableix al Baix Llobregat

Imprimeix

En els darrers anys són més els municipis amb la presència d’aquest insecte invasor molt perjudicial per a l’agricultura

El Baix Llobregat s’ha convertit en una zona important de presència de la vespa asiàtica. I és que aquest insecte invasor està portant de corcoll als ajuntaments del nostre territori que tracten d’eliminar-la del seu municipi. De moment, la guerra no està guanyada.

avispa velutina keTH 620x349abc

Velutina02

L'expansió a la comarca d'aquesta espècie invasora -els primers nius es van detectar el 2018- s'ha vist afavorida per un any amb unes condicions climàtiques especialment idònies per als insectes, amb temperatures elevades i presència abundant d'aigua. Aquest insecte té un aspecte similar a les vespes autòctones, tot i que es poden diferenciar perquè les velutines són més grans, tenen una única franja groga i més ampla al final de l'abdomen. També té de color groc les potes i la cara.

rusc vespa

En lluita

La seva ràpida expansió i adaptació farà que acabi formant part del nostre entorn. Erradicar-la no és una opció perquè actualment no existeixen mètodes que puguin aturar la seva dispersió. De moment es vol reduir la seva presència retirant els nius que s’hagin localitzat i així vetllar per la seguretat de la ciutadania. 

Velutina01

La majoria de consistoris baixllobregatins ja disposen d’unitats per lluitar contra la vespa asiàtica tot i que, de moment, es mostren impotents per erradicar-la tots i els grans esforços que s’està fent actualment. Els ajuntaments han anat adquirint material de prevenció i actuació, ja que el fibló de la velutina és més llarg que el de les abelles autòctones i poden comportar greus problemes per aquells que actuen contra elles.

Col·laboració ciutadana

Per aquest motiu, des dels diferents ajuntaments del nostre territori es demana la col·laboració ciutadana perquè s'estigui alerta dels nius i detectar-los en la fase embrionària. O bé no dubtar en trucar a la Policia Local per si s'ha vist algun exemplar de vespa velutina. Cal remarcar que l'espècie, tot i que no és especialment agressiva amb els humans, es demana no manipular cap niu.

Velutina03

A més, les dades de l'expansió de la velutina s'estan introduint a la xarxa europea SITMUN, la qual permetrà posar en comú entre totes les administracions catalanes les dades dels nius trobats arreu del país, de forma que es pugui fer un estudi de l'expansió de l'espècie al territori.

Redacció / Foto: Aj. Begues-Arxiu