Roques Blanques acull el primer apiari didàctic en un cementiri

És una iniciativa pionera que fomenta la protecció de les abelles o Ubicat al Parc Natural de la Serra de Collserola

Sensibilitzat amb l'entorn i proactiu en la millora de la gestió ambiental des que va obrir portes ara fa més de 35 anys, el Cementiri Comarcal Roques Blanques ha fet un pas més per la sostenibilitat amb la posada en marxa d'un projecte de protecció de les abelles que fomenta la pol·linització a través de la col·locació i gestió d'un apiari didàctic. El cementiri, propietat del Consell Comarcal del Baix Llobregat i gestionat per Àltima, és el primer de l'Estat que du a terme una iniciativa d'aquestes característiques amb l'objectiu de promoure la protecció d'aquests insectes, la població mundial dels quals s'ha reduït a la meitat a molts punts del planeta, i conscienciar sobre la importància de la seva gran tasca pol·linitzadora, a favor de la biodiversitat.

RoquesBlanques sepulturaCamiBosc

Des de l'apiari de Roques Blanques, que inclou un abellar per a l'observació i cura d'aquests insectes al costat d'un jardí amb diverses plantes mel·líferes autòctones de Collserola –espígol, romaní, farigola, sàlvia-, el cementiri no només contribuirà a la protecció d'aquests pol·linitzadors, sinó que també aproparà les abelles a grans i petits a través de plafons informatius i visites guiades a l'espai. Tal i com explica Joan Ventura, director general de Cementiris d'Àltima, "Roques Blanques és un nou concepte de cementiri, molt diferent als que estem acostumats a veure. Des que es va posar en marxa, l'any 1984, sempre hem tingut molt present que ens trobem en un entorn natural privilegiat, que cal preservar i promoure. En aquest sentit, amb aquest projecte apícola, no només ajudem a la supervivència de les abelles, sinó que a la vegada reforcem la nostra aposta per un cementiri sostenible i ple de vida".

RoquesBlanques apicultura02

Des d'aquest nou apiari, Roques Blanques fomentarà una apicultura responsable i respectuosa, seguint un model de producció sostenible que prioritza el benestar de les abelles i la seva funció restauradora de l'ecosistema de la serra. La implicació plena amb l'entorn on s'ubica fa que Roques Blanques col·labori estretament amb el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, donant suport a diversos projectes per a la promoció de la flora i la fauna autòctones de la zona.

Amb relació al nou apiari didàctic posat en marxa, Joan Vilamú, cap del servei de Medi Natural i Territori del Consorci, posa de relleu la gran importància d'aquests insectes per mantenir els ecosistemes mediterranis, com és el cas de Collserola. "Arran de la proximitat a grans nuclis urbans i industrials, Collserola és un parc molt amenaçat per l'acció de l'home, la contaminació o el canvi climàtic, entre altres factors. Les conseqüències d'això perjudiquen directament diverses espècies vegetals i animals, com ara les abelles, la població de les quals ha davallat considerablement en els darrers anys". Per a Vilamú, "la funció pol·linitzadora d'aquests himenòpters és fonamental per garantir la preservació i supervivència de l'ecosistema del parc. A Collserola, s'hi està promovent l'apicultura ecològica però sense descuidar les altres espècies d'entomofauna pol·linitzadora, especialment pol·linitzadors de mida més gran com Bombus terrestris i altres".

RoquesBlanques apicultura03

La gestió del nou apiari de Roques Blanques es fa sota els criteris d'una apicultura artesanal, sostenible i ecològica, basada en el respecte per les abelles i el seu ritme biològic, sense objectius productius ni estrès. "Fomentem una apicultura curosa i sensible, respectant en tot moment la fauna i flora autòctones, apropant a la societat el màgic i meravellós món de les abelles. Creiem que l'educació és l'eina principal per fer créixer la consciència social, promovent l'estima per la millora i recuperació dels entorns naturals", explica Eric Barbero, apicultor del Parc i fundador de Melvida, encarregada de la supervisió de l'apiari didàctic de Roques Blanques amb l'assessorament de l'equip de tècnics, biòlegs i guardes forestals del Parc Natural de la Serra de Collserola. Melvida disposa de diversos apiaris en indrets estratègics del Parc per dur a terme la vital funció d'aquests himenòpters.

Alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), la iniciativa de Roques Blanques forma part també del projecte Aristeu, que fomenta el retorn de la pol·linització orgànica a la naturalesa a través de la protecció de les abelles i altres insectes. A més de l'eix de la sostenibilitat, el projecte compta amb un vessant solidari, que contempla la col·laboració amb entitats socials a través de la donació de mel o el foment de l'ocupació de col·lectius vulnerables mitjançant l'elaboració artesanal de productes a partir de la cera, com ara espelmes. En aquesta línia, el cementiri treballa amb Esclatec, un centre especial de treball referent en la inserció laboral de persones amb discapacitat.

Redacció / Fotos: Roques Blanques

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix