Gavà presenta un pla per afrontar els efectes del canvi climàtic

Imprimeix

L'Ajuntament preveu una trentena de mesures i actuacions d'adaptació en un horitzó de deu anys perquè la ciutat baixllobregatina sigui més resilient a l'escalfament global del planeta

L'Ajuntament de Gavà ha aprovat el Pla Local d'Adaptació al Canvi Climàtic 2020-2030 (PLACC). Un document, elaborat amb el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que estableix les línies a seguir per afrontar els efectes del canvi climàtic al municipi.

90 109 84

L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez ha afirmat que "aquest document és un pas més en l'aposta de l'Ajuntament de Gavà per la sostenibilitat i en el seu compromís amb el medi ambient mitjançant l'impuls de polítiques adreçades a abordar l'emergència climàtica sota els principis de l'agenda de la sostenibilitat que guia totes les accions del govern municipal".  Sánchez també ha manifestat que "tot i l'actual context que estem vivint arran de la Covid-19 hem de continuar treballant per complir amb els objectius que ens hem marcat. Fer de Gavà una ciutat més resilient a les diferents amenaces que es presenten a causa del canvi climàtic. És per això que el PLACC és un document molt important per tot allò que reflecteix, però també pels compromisos que es deriven."

presentación PLACC

El document, redactat per l'AMB, ha estat supervisat per més d'una desena de tècnics municipals coordinats pel Departament de Medi Ambient. L'objectiu principal és augmentar la capacitat d'adaptació del municipi al canvi climàtic amb mesures transversals que augmentin la resiliència i disminueixin l'exposició dels sistemes, sectors i infraestructures de Gavà sota premisses de sostenibilitat social, ambiental i econòmica. A més, permetrà integrar i coordinar les polítiques i plans locals sectorials per fer front als riscos específics.

Riscos i intervencions prioritàries

A partir d'aquesta diagnosi s'identifiquen trenta-sis riscos potencials de diferents magnituds. D'aquests, 16 requereixen una acció prioritària. Són els següents:

  1. Afectacions als ecosistemes terrestres
  2. Disminució de la recàrrega d'aqüífers
  3. Escassetat d'aigua per cobrir el consum no domèstic
  4. Increment dels incendis forestals
  5. Disminució de la producció agrícola
  6. Increment d'inundacions urbanes (per insuficiència xarxa de clavegueram)
  7. Increment d'episodis de desbordaments del sistema de sanejament (DSS)
  8. Afectacions al servei de subministrament elèctric
  9. Augment de les incidències a banyistes causades per meduses
  10. Augment de l'efecte illa de calor
  11. Efectes sobre la salut de les persones derivades de l'augment de les temperatures
  12. Increment d'episodis de salmonel·losi (aliments) i legionel·losi (circuits d'aigües)
  13. Risc d'increment de plagues urbanes, agrícoles i forestals
  14. Regressió de la línia de la costa (pèrdua de sorres)
  15. Intrusió salina a les aigües subterrànies
  16. Inundació marítima
780 008 4471136 97ee79195cd66104e66cf02847cb0371

Per respondre a aquests riscos prioritaris s'ha dissenyat vint-i-nou actuacions, que incideixen en el medi natural i la biodiversitat; la xarxa hidrològica i els recursos hídrics; protecció civil i emergències; l'autosuficiència energètica; les platges; la salut i el benestar social, i l'agricultura. Aquestes intervencions, planificades fins al 2030, tenen un cost d'execució de prop d’1,9 milions d'euros (1.581.500 € de responsabilitat directa de l'Ajuntament i 289.000 de responsabilitat coordinada amb altres administracions). Segons Raquel Sánchez "es tracta d'actuacions i objectius ambiciosos, però estem en la bona línia i esperem poder complir amb els objectius."

Redacció / Foto: Aj. Gavà-Arxiu