Les aigües residuals confirmen l'evolució creixent del coronavirus al Baix

Imprimeix

Una aplicació mostra els resultats setmanals de la presència de restes gèniques del virus a les depuradores del territori i permet a Salut disposar d’un indicador més sobre l’evolució de la circulació del virus i l’impacte de les mesures

S’ha obert al públic la plataforma https://sarsaigua.icra.cat/ que informa de la presència i les oscil·lacions de rastres genètics del virus SARS-CoV-2 a les aigües residuals d’entrada de diverses depuradores catalanes -entre les quals es troben les del Baix Llobregat-. Amb controls analítics duts a terme en un total de 56 depuradores catalanes que sanegen el 80% de les aigües residuals generades a Catalunya, el Departament de Salut i el PROCICAT disposen d’una variable més a l’hora de prendre decisions per reduir la propagació del coronavirus.

martes 3

El monitoratge consisteix en la presa de mostres a l’aigua d’entrada de les depuradores (abans del seu tractament). Posteriorment, les mostres es transporten, amb totes les mesures de seguretat, a tres laboratoris vinculats als centres de recerca i tecnològics de referència (2 d’ells altament especialitzats i vinculats al món universitari). La quantificació de les traces genètiques del SARS-CoV-2 es fa mitjançant l’amplificació de l’ARN present a les mostres amb un mètode on s’analitza la concentració de l’ARN viral mitjançant una PCR quantitativa. Els resultats es tenen en 48 hores.

Captura de pantalla 2020 11 06 a las 16.31.03

012f59b5 570a 47ba a0a3 e69274f50b6c

Els resultats dels darrers mesos, i que ara s’obren a la ciutadania després de calibrar la metodologia, s’han posat al servei del Departament de Salut per la presa de decisions i mesures durant els darrers mesos de la pandèmia, buscant la detecció precoç de la circulació del virus en àrees determinades i com un indicador addicional de l’evolució i tendències de la circulació del virus a les diferents comarques de Catalunya.

L’evolució temporal mostra un augment del número d’EDARs en què els gens virals no només són detectables, sinó que incrementen fins a concentracions elevades (verd → groc → taronja → vermell). Això indica un augment en la circulació del virus entre la població assistida per aquestes EDARs i que, malauradament, coincideix amb l’evolució de la pandèmia al país.

Redacció / Fotos: Arxiu