Exigeixen la protecció de la riera de Vallvidrera al Parc de Collserola

Imprimeix

La PCDC rebutja els projectes urbanístics de l’Ajuntament de Molins de Rei per construir 120 cases a la zona de la Rierada i també reclama reduir l’àmbit del polígon de Les Llicorelles

La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC) ha requerit la protecció de la riera de Vallvidrera al Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, per revertir la pèrdua “continuada” de qualitat ambiental. En un comunicat, la PCDC ha informat d'onze demandes que presentarà avui dimecres a la sessió extraordinària del Consell Consultiu del Parc de Collserola -integrat per entitats socials, acadèmiques i econòmiques- convocada davant de la degradació ambiental de la riera.

molins bvallvidrera 5

Entre les peticions, l'organització ha rebutjat els projectes urbanístics de l'Ajuntament de Molins de Rei per construir un total de 120 cases a la zona de la Rierada, ja que eliminarien espais de vegetació de ribera i aïllarien el sector nord-oest de la resta del parc. Davant d'aquesta situació, el secretari del Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) -entitat adscrita a la PCDC-, Josep Moner, ha instat les administracions i al Parc de Collserola a aplicar la Llei d'Urbanitzacions per evitar la construcció d'aquests habitatges.

EZvrXAfXgAEh4uH

Moner també ha explicat que la depuradora del barri de les Planes no té prou capacitat davant l'augment d'edificacions, cosa que possibilita l'aparició de plàstics a l'aigua, per això ha demanat un pla d'acció al Consorci que acabi amb aquesta contaminació.

El secretari del CEP ha dit que cal unificar la Reserva Natural parcial de la Riera-Can Balasc en trobar-se dividida per una part de sòl urbanitzable que posa en perill a les espècies autòctones com el peix barb cua. La PCDC també ha exigit la restauració de la zona del berenador de can Pitxurri de les Planes, que considera plagat de 'desastres urbanístics', amb obres mig ruïnoses.

Al mateix temps, l'agrupació ha denunciat que la urbanització de Can Borull va gaudir el 2019 d'unes obres de canalització de la riera per protegir les seves cases de futures inundacions, la qual cosa va suposar la pèrdua de bosc de ribera. Per això, la plataforma ha demanat rescatar un projecte del Consorci del 2008 per recuperar l'estat natural d'aquesta part de la riera, impulsant la revegetació de bosc de ribera i la neteja d'espècies invasores.

Ec nzMhXoAE6kuf

Una altra de les peticions de la PCDC és la de reduir l'àmbit del polígon de les llicorelles, perquè, segons l'entitat, aïlla l'espai situat més a prop de les vies de tren en el tram de Molins de Rei fins al Papiol. A més, la PCDC ha alertat que el polígon ha destruït el sector del refugi de ratpenats de la Mina de Can Rabella. EFE

Redacció / Fotos: CUP Molins-SOS La Rierada