Una pertorbació mediterrània amenaça de nou el Baix Llobregat

Imprimeix

La predicció indica la formació d’un petit cicló quasi tropical amb forts aiguats, vent fort i onatge alterat

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que el solc que està afectant Catalunya des del dilluns es tancarà i formarà una baixa en altura, la qual tindrà reflex a nivell de superfície amb la formació d’una pertorbació de cara a dimarts al migdia.

images plujaintensa

A partir d’aquest moment, els models meteorològics mostren molta dispersió. Malgrat tot, alguna de les simulacions apunta la possibilitat que dimarts a la nit s’aprofundeixi força entre les Illes Balears i el litoral català. En el cas que això succeís, es podrien donar condicions favorables per a la formació d’un petit cicló mediterrani quasi tropical. Aquest tipus de baixa es dona poc sovint, però no és pas insòlita a la Mediterrània. És una estructura amb semblances amb els ciclons tropicals tot i que amb una mida molt menor, vent no tan fort, pressió no tan baixa i curta durada.

80a913d7 5cd9 4b22 abbe 5dde9ab0a34e

Pel que fa a la seva possible afectació a Catalunya, amb els mapes actuals es preveu precipitació que podria ser d’intensitat forta al litoral, el prelitoral i el nord-est, sobretot durant la nit de dimarts i matinada de dimecres. A més, de manera tangencial, hi podria haver ratxes de vent fortes sobre el mar prop de la costa i onatge alterat amb onades màximes entorn dels 2,5 m al delta del Llobregat i al delta de l’Ebre.

Per aquest motiu, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos per intensitat de pluja i estat de la mar. A causa de la variabilitat en la situació meteorològica, en especial amb situacions de baixes mediterrànies aïllades, caldrà seguir atentament les següents actualitzacions de la predicció.

Redacció / Foto: Arxiu