‘Banderes Negres’ per lluitar contra els vessaments d’aigües residuals

Ecologistes i veïns denuncien els "greus i continus" incidents mediambientals a les platges del Baix Llobregat

Gran èxit de participació en la ’Marxa: Bandera Negra” que es va celebrar aquest cap de setmana a Gavà i Castelldefels. Gairebé un miler de persones van prendre part a la convocatòria on no van faltar banderes negres, taüts i excrements gegants fets de cartró per il·lustrar la seva "indignació" per aquests fets.  Ecologistes i veïns van criticar els "greus i continus" abocaments d'aigües residuals a les platges del Baix Llobregat. De fet, entitats de la comarca com Ecologistes en Acció o Quercus; i veïnals, com l'AAVV de Gavà-Mar i la Plataforma Salvem l'Olla del Rei o Aturem el Pla de Ponent, venen anys denunciant que el sistema d'aigües residuals dels municipis litorals de la comarca té "greus deficiències" que provoquen abocaments al medi natural, tant en rieres com al mar. Han afegit que això provoca "un greu impacte ambiental i un risc per a la salut" de les persones.

baix llobregat 04

Captura de pantalla 2020 07 26 a las 13.01.37

baix llobregat 03

Ecologistes en Acció ha apuntat que un dels problemes és que el sistema de bombejat d'aigües residuals cap a l'estació depuradora de la Murtra, entre Gavà i Viladecans, ha quedat obsolet i insuficient, cosa que provoca incidències i avaries contínues. En concret, comptabilitzen fins a set incidències en els darrers onze mesos, en cinc de les quals hi van haver abocaments d'aigües fecals.

111038918 2938494149594156 4298178819055434225 n

109086576 2938494022927502 836840006360608547 n

D'altra banda, han apuntat a l'absència de xarxa separativa d'aigües a Gavà, situació que provoca que les aigües de pluja es barregin amb les fecals en un sol tub, que va cap a la depuradora de la Murtra. A més van afegir que no hi ha capacitat per a tota l'aigua i per això n'hi ha que surt cap a la riera de les Parets i d'aquí cap a la de Canyars i al mar.

Captura de pantalla 2020 07 26 a las 19.28.49

Captura de pantalla 2020 07 26 a las 19.30.18

Davant d'aquesta situació, Ecologistes en Acció apunten cap a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) com a responsable "en bona part" de la situació, ja que ha assegurat que és coneixedora dels problemes a Castelldefels però no els ha afrontat. Entre aquests, ha situat "gravíssimes" superacions dels valors segurs per a bacteris coliformes fecals. Ha afegit però que els ajuntaments d'aquests municipis són "corresponsables". L'entitat ha afirmat que no es tracta només d'un problema ambiental sinó també de salut pública, ja que es poden produir "infeccions severes."

Redacció / Fotos: Miguel A. Ibáñez-Ecologistes en Acció-Salvem l'Olla del Rei

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
158

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix