Castelldefels es manifestarà contra els vessaments d’aigües fecals

La Plataforma l’Olla del Rei, que convoca la concentració demà 17 de juliol a les 19 hores a la plaça de l’Església, exigeix a les administracions (ACA, Entitat Metropolitana del Medi Ambient) que executin les obres per evitar futurs episodis de contaminació que afecten l’estany de l’Olla del Rei i la Platja de Castelldefels

La Plataforma Salvem l’Olla del Rei denuncia que s’han produït greus vessaments d’aigües residuals a la corredora mestre de Castelldefels, que posen en perill la salut pública i la fauna i la flora de l’espai natural de l’Olla del Rei i la platja del municipi baixllobregatí. Segons la Plataforma, com a mínim s’han produït quatre vessaments en els darrers onze mesos.

El passat mes d’abril l’Ajuntament de Castelldefels va informar que s’havia produït un trencament de la canonada que transport a les aigües residuals de la planta de bombament de Castelldefels (ubicada a la zona de la UPC) cap a les plantes de tractament de Gavà/Viladecans.

IMG 20200716 WA0004

Es tractava del tercer trencament de la canonada després dels episodis de l’estiu de 2019, que va provocar el tancament de la platja uns dies, i de l’episodi de gener de 2020 quan l’Estació Elevadora d’Aigües Residuals (EAR) de Castelldefels va estar abocant aigües residuals durant tres dies al canal. Aquests abocaments es produeixen des d’un tub que dona directament a la corredora mestra i que hem anomenat ​tub de la vergonya.​ Per aquest motiu la manifestació finalitzarà davant de la planta elevadora d'aigües residuals de Castelldefels gestionada per l’AMB i AGBAR. Segons la Plataforma, la Corredora Mestre, canal que recull les aigües pluvials de Castelldefels, només hauria de traslladar les aigües pluvials al mar a l’alçada de la plaça de les Palmeres, però els continus vessaments fan que aigües fecals entrin a l’estany de l’olla i arribin a la platja.

vessament 1

La plataforma Salvem l’Olla del Rei, davant la inacció de les administracions va procedir a posar en coneixement del SEPRONA (servei de protecció de la natura de la Guàrdia Civil) les circumstàncies dels abocaments. Al’hora, a través del grup ecologista CEPA (Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius), ha procedit a presentar una denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient.

IMG 20200716 WA0003

Demandes

La plataforma Salvem l’Olla del Rei demana a l’ACA i a l’Entitat Metropolitana del Medi Ambient, administracions competents, que prioritzi les inversions necessàries perquè no es tornin a produir vessaments d’aigües fecals que posen en perill la salut pública de la ciutadania, la qualitat de les aigües i la vida de la flora i la fauna de l’estany de l’Olla del Rei.

Concretament cal que es renovi íntegrament l’obsoleta xarxa de col·lectors que transporten les aigües residuals de Castelldefels a la planta depuradora de La Murtra (ubicada a Gavà) i que es construeixi la planta bombament d'aigües pluvials de la corredora mestre que facilitaria la sortida de les pluvials al mar. “Sense aquestes obres, els episodis de contaminació seran cada cop més freqüents i més perllongats, arribant a afectar la platja de Castelldefels”, expliquen.

safe image olla

La plaça de l’Església de Castelldefels serà escenari d’una concentració, demà 17 de julio a les 19 hores, per a reivindicar les demandes de la Plataforma Salvem l’Olla del Rei.

Projectes urbanístics

La Plataforma Salvem l’Olla del Rei crida l’atenció sobre el gran nombre de projectes urbanístics previstos al Baix Llobregat atès que disminueixen les zones d'infiltració natural durant els episodis de pluja i agreugen els riscos d'inundacions i contaminació. En especial la urbanització del Pla de Ponent entre Gavà i Castelldefels, suposaria la urbanització de 200 hectàrees amb 5.000 habitatges i 14.000 habitants que posaran encara més pressió a la xarxa de sanejament del Baix Llobregat, augmentant els riscos d’inundació de la plana.

La plataforma reclama a l’Ajuntament que inicïí els tràmits de modificació del pla general metropolità per salvaguardar la darrera zona humida de Castelldefels per al futur. L’Estany que està inclòs a l'inventari de zones humides de Catalunya i és l'hàbitat de nombroses espècies protegides com el Martinet Menut (Ixobrychus minutus), l’espartina (Spartina anglicà) i l’Eriçó Clar (Atelerix algirus), entre d’altres.

IMG 20200716 WA0002

Finalment, la Plataforma Salvem l’Olla del Rei, juntament amb la plataforma Aturem el Pla de Ponent de Gavà, ha convocat una marxa amb banderes negres a la platja de Gavà i Castelldefels el proper dissabte 25 de juliol a les 11 hores.  

Redacció / Fotos: Plataforma l'Olla del Rei

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
159

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix