El dipòsit del Garraf, retorn a la natura i a l'ús públic

Imprimeix

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va visitar els treballs de l'última fase de la clausura i restauració paisatgística del dipòsit controlat de residus de la Vall d'en Joan

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat de l'alcaldessa de Begues, Mercè Esteve, i les alcaldesses de Castelldefels, Maria Miranda, i Gavà, Raquel Sánchez, així com el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, va visitar ahir dissabte el dipòsit controlat de residus de la Vall d'en Joan, entre els termes municipals de Begues i Gavà, on es duen a terme treballs de clausura i restauració paisatgística. Durant la visita, Calvet va assenyalar que "el dipòsit està culminant el seu retorn a la natura i a l'ús públic, un espai que es pugui utilitzar" i va posar en valor “que aquest procés està comptant "amb molt reconeixement internacional."

EbhIk9AXkAEdAXR

El conseller va explicar també que "els anys 80 hi havia a Catalunya 2.000 abocadors i fruit d'una constant política de gestió de residus hem aconseguit reduir-la a uns 25 que hi ha actualment". Així, "hi ha un esforç de les administracions de seguir administrant bé la política de residus: reutilització, reducció i reciclatge, i també infraestructures com aquesta en fase de tancament", va exposar. Al mateix temps, va fer una crida a la corresponsabilitat de la ciutadania: "com més capaços siguem de separar els residus, més capaços serem de fer una correcta gestió de residus". I va remarcar la necessitat de continuar treballant en aquesta línia, atès que "encara es dipositen el 35% dels residus generats a Catalunya i la UE ha determinat que el 2030 només n'hi puguin arribar el 10%."

273c2085 7a92 4e27 8f77 8bbe120dff0c

El conseller també va posar en valor que projectes de clausura i restauració com aquest permeten evitar emissions de CO2 a l'atmosfera i per tant permeten lluitar contra el canvi climàtic, ja que els abocadors són emissors de metà i de CO2.

Restauració ambiental i paisatgística

El dipòsit controlat de la Vall d'en Joan, de titularitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), es troba tancat des del 2006. Des del 2018 s'estan executant les obres de restauració de 40 hectàrees de la part superior, gràcies a una inversió de 33,4 milions de l'ARC. Les obres havien quedat pendents el 2010 per manca de fons.

El projecte de restauració paisatgística de l'abocador, que ha resultat guanyador d'un gran nombre de premis, comprèn dos vessants. D'una banda, el segellament de l'abocador així com la recollida i el tractament in situ dels lixiviats (líquids producte de la descomposició dels residus), i en l'aprofitament del metà produït per la fermentació de la matèria orgànica com a biogàs per generar electricitat. D'altra banda, la restauració del paisatge i la seva integració, com a nou espai metropolità, en el conjunt del massís.

BIG 889330714062720 02

A la zona actual de treballs, ja s'ha acabat completament un dels prats, i en altres dos s'està estenent terra a sobre de la capa d'impermeabilització. També s'han acabat pràcticament els drenatges perimetrals, i queda pendent la connexió de les xemeneies de gasos i lixiviats. La previsió és finalitzar l'actuació durant el 2021.

Els principals objectius que es persegueix amb l'actuació en curs són:

Redacció / Fotos: Dep. Territori i Sostenibilitat