Gavà actua per evitar la regressió de les seves platges

Imprimeix

S’han col·locat uns geotubs que contribuiran a frenar la força de l’onatge en cas de temporal

La Demarcació de Costes a Catalunya del Ministeri per a la Transició Ecològica hi ha instal·lat a la platja de Gavà uns geotubs submergits. Es tracta d’uns dics reversibles constituïts per geotèxtil, un material sintètic resistent que té menys impacte en l'ecosistema natural, i que tenen com a objectiu frenar la regressió de les platges.

Captura de pantalla 2020 06 27 a las 8.51.10

Altres avantatges d’aquest sistema els proporcionen la versatilitat per retirar-lo si fos necessari o el mínim impacte al fons marí, cosa que no es pot fer amb els espigons submergits de roques o formigó. Aquesta solució també ofereix importants reduccions de cost i de petjada de carboni.

En total s’han col·locat 120 metres de geotub que van des del final del Passeig Marítim a Central Mar (al sud de l'hotel AC) i fins al carrer de Blanes. La seva col·locació s’ha fet en tres trams de 40 metres cadascun.

Captura de pantalla 2020 06 27 a las 8.52.05

Aquests geotubs de forma cilíndrica es troben soterrats, no són visibles des de la superfície, i es cobriran de sorra fins a formar una duna. La seva presència permetrà minimitzar la força de l’onatge en cas de temporal.

D’altra banda, el proper mes de juliol l’Àrea Metropolitana de Barcelona portarà a terme el tancament amb pal i corda d’aquesta nova zona dunar per garantir la seva protecció. Així mateix, a la tardor és previst realitzar la plantació de les espècies dunars.

Nova aportació de sorra

L’aportació de sorra és una de les accions que es porten a terme per minimitzar la regressió de les platges. A Gavà aquesta acció s’ha realitzat a principis d’aquest mes de juny per part de la Demarcació de Costes a Catalunya i el Port de Barcelona. En concret, s’han abocat un total de 40.000 metres cúbics de sorra al tram situat davant del carrer de Blanes.

Redacció / Fotos: Aj. Gavà-Xavi Calvo