La Diputació, quatre dècades lluitant pel medi ambient

Imprimeix

La corporació va ser la primera administració catalana i espanyola en crear uns serveis de caràcter ambiental

Aquesta setmana es van complir quaranta anys de la creació dels serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. L'efemèride és tant més destacable pel fet que va ser la primera administració catalana i espanyola a posar en marxa uns serveis de caràcter ambiental, en una època en què la situació aera molt precària, amb desprotecció del territori, abocaments incontrolats de residus o problemes severs de contaminació.

En aquells moments, l'aposta era molt valenta, ja que les qüestions ambientals patien una situació de greu desatenció en molts aspectes: abocadors incontrolats, contaminació de l'aigua i l'aire, desprotecció del territori i greu ineficiència energètica.

Media ambient plaques alta

La tasca de la Diputació de Barcelona sempre s'ha significat pel suport i l'acompanyament als municipis per aconseguir unes ciutats i uns pobles més sostenibles, en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides.

La nova denominació d'Àrea d'Acció Climàtica posa de manifest que les actuacions d'emergència climàtica són ara prioritàries, i que inclouen actuacions de transició energètica, economia circular, millora de la qualitat de l'aire i adaptació al canvi climàtic.

La presidenta de la corporació, Núria Marín, ha destacat que al llarg d'aquests anys de treball conjunt, “els municipis i la Diputació de Barcelona han sabut trobar fórmules per avançar cap a ciutats i pobles més sostenibles”. En aquest sentit, la institució considera que el full de ruta dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides és fonamental.

Media ambient Mataro alta 2

L'aniversari no es vol conformar a esdevenir una data de celebració —com posa de manifest Xesco Gomar, diputat d'Acció Climàtica—, sinó que “és una projecció per abordar els reptes de futur que ens plantegen qüestions com el canvi climàtic, la necessària transició energètica, el trànsit a una economia circular i verda i la millora de la qualitat de l'aire a les nostres ciutats”. El suport a la declaració d'emergència climàtica que va fer recentment el ple de la Diputació de Barcelona reforça aquesta línia d'actuació. La corporació considera igualment que la participació ciutadana i la comunicació són dues eines fonamentals per treballar la presa de decisions ambientals de manera conjunta amb la població.

La celebració del 40è aniversari es perllongarà al llarg de tot l'any amb diverses activitats, moltes de les quals han estat reconvertides a format digital arran de l'emergència sanitària, entre les que destaquen una sèrie de càpsules informatives i diverses comunicacions als mitjans i a les xarxes socials.

Redacció / Fotos: Aj. dfsfsd