La Replantada popular a Sant Ramon arriba al quart de segle

Imprimeix

Una iniciativa de caràcter social i ambiental que té la voluntat de contribuir a la reforestació de l'entorn d'aquesta muntanya

Aquest diumenge 1 de març tindrà lloc la vint-i-cinquena edició de la Replantada popular de la muntanya de Sant Ramon. Aquesta iniciativa lúdica i mediambiental va iniciar-se l'any 1995 impulsada per la coalició ICV-EUiA amb l'objectiu de conscienciar i implicar els veïns i veïnes de Viladecans en el respecte per la natura i el manteniment dels espais naturals. Des de l'any passat, Viladecans en Comú, confluència que acull l'antiga coalició, ha pres el relleu de l'organització de l'acte.

Replantada3

L'acte engegarà a les onze del matí amb la concentració de tots els participants a la plaça dels Voluntaris Olímpics, des d'on s'anirà caminant fins al sector de la muntanya on es realitzarà l'actuació. L'assistència als actes és lliure i gratuïta i no cal inscripció prèvia.

"La conservació dels nostres espais naturals és una prioritat de la nostra política ambiental. Per això creiem que és imprescindible sensibilitzar i mobilitzar la societat. Volem integrar l'ús de la muntanya com espai de lleure per a la ciutadania amb la protecció dels valors naturals i de la biodiversitat" explica la tinenta d'alcalde de l'Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat en l'Ajuntament de Viladecans i regidora per Viladecans en Comú, Encarni García.

replantada 2

Tradicionalment, tota la muntanya del Montbaig, nom oficial del cim, havia estat terra de cultiu de vinya i cirerers, fins a la dècada de 1950, moment en què començà a ser abandonada i reconquerida per la vegetació. Des de llavors, els incendis periòdics que ha patit, un dels últims va ser a l'estiu del 2010, han canviat radicalment el seu paisatge vegetal.

En aquests vint-i-cinc anys de Replantada han participat més de 5.000 persones, entre adults i infants, i s'han plantat més de 6.000 plançons d'arbres i arbustos com el pi blanc, l'alzina, el roure o la ginesta, i plantes pròpies de la vegetació mediterrània com l'estepa blanca i borrera.

Redacció / Fotos: Viladecans en Comú