El Baix Llobregat compleix amb la normativa de la qualitat de l’aire

Imprimeix

Per segon any consecutiu només va haver-hi dues úniques superacions de diòxid de nitrogen el 2019 a la conurbació de Barcelona (Eixample i Gràcia-Sant Gervasi)

Les últimes dades que ha validat la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic sobre els nivells de diòxid de nitrogen (NO2), corresponents a l’any 2019, indiquen que es manté la tendència a la millora de la qualitat de l’aire a la conurbació de Barcelona. De fet, com en l’any 2018, s’han tornat a produir dues úniques superacions del valor límit anual d’aquest contaminant (40 micrograms per metre cúbic -µg/m3) a dues estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), de trànsit intens, situades a la ciutat de Barcelona (Eixample, i Gràcia-Sant Gervasi).

Baix Llobregat nord

Respecte a l’any anterior, s’observa que els nivells d’NO2 es mantenen similars en general, tret de les estacions de la ciutat de Barcelona i alguns municipis de la perifèria, on s’aprecia un lleuger descens. El 93% de les estacions que hi ha a les zones de protecció especial de l’ambient atmosfèric (28 de les 30 estacions de l’anomenat ’Àmbit-40’) compleixen el valor límit anual. A la primera corona de la ciutat de Barcelona, la Zona de Qualitat de l’Aire 1 (ZQA1), un 88% de les estacions compleixen amb la normativa (16 de les 18 estacions) i, a la segona, la ZQA2 (que comprèn municipis del Vallès Oriental i Occidental i del Baix Llobregat), el compliment és del 100% (12 de les 12 estacions).

Pel que fa als valors límit horaris d’NO2 (les mitjanes horàries no poden superar més de 18 vegades els 200 µg/m3), durant el 2019 s’ha complert l’objectiu a tot el territori, com en l’any anterior. Així doncs, no s’han donat les condicions per declarar un episodi d¡’altra contaminació per diòxid de nitrogen.

Redacció / Fotos: Arxiu