Declaren la guerra a la plaga del bernat marbrejat al Parc Agrari

El Departament d’Agricultura ha explicat als agricultors en una jornada formativa el comportament de l’insecte i el protocol que té en marxa per fer-ne el seguiment als cultius

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha impartit una jornada formativa al Parc Agrari del Baix Llobregat per explicar les accions de seguiment i control de la plaga del bernat marbrejat (Halyomorpha halys) que el setembre de 2019 ja es va observar en cultius agrícoles de mongetera, tomàquet i albergínia al Baix Llobregat.

bernat 2

bernat 3

En els dos últims anys, el Departament ha dut a terme una prospecció d’aquest insecte invasor que ha permès determinar que, de moment, la plaga es localitza principalment en l’entorn urbà i en àrees verdes. En altres indrets d’Europa, on la plaga va arribar fa més anys, ja està provocant greus pèrdues en alguns cultius agrícoles. És precisament per minimitzar al màxim els danys als cultius que el DARP té previst continuar realitzant, conjuntament amb l’IRTA, els estudis biològics i el disseny d’estratègies de lluita per cercar els moments i mètodes més adients per al seu control.

bernta 4

La jornada ha servit perquè agricultors i tècnics siguin capaços d’identificar aquesta plaga i diferenciar-la d’altres espècies autòctones de bernats. També han conegut els llocs on se n’ha detectat la presència i sobretot quin protocol cal seguir quan la detectin. Una vegada es localitza un individu de la plaga en un cultiu agrícola, personal tècnic del Servei de Sanitat Vegetal, seguint el protocol establert, es desplaça a la zona per comprovar-ne la presència i també per fer recomanacions als agricultors afectats. També es facilita la informació sobre aquesta plaga a través de les diferents estacions d’avisos fitosanitaris, el personal tècnic de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) i les cooperatives de les zones afectades.

Una xinxa asiàtica

 La xinxa Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic present en diversos països d’Europa. A Catalunya, es va localitzar per primer cop a Girona l’any 2016. L’any 2017, es va detectar als municipis de Cornellà, Gavà i l’Hospitalet de Llobregat. Durant l’any 2018, ja es va trobar als municipis de Bàscara, Cervià de Ter, Borrassà, Figueres, Girona, Quart, Riudellots de la Selva, Badalona, Mataró, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Reus.

Brown marmorated stink bug adult

L’any passat a finals de setembre, se’n van localitzar individus en cultius d’horta al Baix Llobregat i de poma a Ventalló (Alt Empordà). Els tècnics de sanitat vegetal van fer diferents prospeccions per conèixer-ne l’abast i la distribució en aquestes zones. En aquests moments, el bernat marbrejat és en hibernació i no serà fins a la primavera que començaran a reaparèixer els primers exemplars.

Redacció / Fotos: Arxiu-Dep. Agricultura

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Radiografia de la dona treballadora al Baix Llobregat

Augmenta de manera generalitzada la taxa d’ocupació i disminueix la distància entre la taxa d’ocupats i ocupades
236

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix