L’antic abocador de la Vall d’en Joan tancarà el 2021

Es preveu que les obres donin pas a un espai naturalitzat i a un increment de la biodiversitat a la zona

El Consell Metropolità de l'AMB ha aprovat per àmplia majoria la recepció d'una subvenció per valor de 33,4 milions d'euros provinent de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), destinada a finalitzar les obres de segellament de l'antic dipòsit controlat de la Vall d'en Joan, situat al massís del Garraf, als termes municipals de Begues i Gavà, i que va deixar de rebre residus el 2006.

Abocador 33 MArta Quismondo

Les tasques de restauració es van reprendre el desembre del 2018, després de l'aprovació uns mesos abans d'un nou projecte bàsic redactat per l'AMB, que recull les propostes de les administracions implicades i incorpora parcialment les al·legacions i demandes rebudes per part d'entitats locals i entitats naturalistes. En aquella ocasió, l'ARC ja hi va fer una primera aportació de 3 milions d'euros. El projecte del 2018 proposa estructurar l'espai amb un sistema de motes, a diferència del projecte original, que el dividia en diverses terrasses. Es va decidir iniciar els treballs per la part superior de l'abocador (la porta de Begues) per tal que les aigües pluvials no s'infiltrin dins la massa de residus i que tampoc afectin les zones ja segellades. Amb la nova subvenció aprovada, que complementa l'aportació prèvia de 3 milions d'euros, es preveu que el segellament de tot l'àmbit de l'antic dipòsit estigui enllestit durant el primer semestre del 2021.

Captura de pantalla 2020 02 07 a las 15.56.09

La zona que resta per clausurar ocupa unes 40 ha, totes dins del terme municipal de Begues. Les accions principals que s'estan portant a terme són el segellament superficial del terreny, el control de les aigües pluvials per mitjà d'una xarxa de captació i conducció, i l'extracció i el tractament dels lixiviats i el biogàs provinents de la massa de residus. Aquesta última tasca permet aprofitar el biogàs com a recurs per generar energia.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix