Santa Coloma confia en retirar aviat els residus d’una antiga fàbrica

Imprimeix

Des de fa anys, centenars de bidons amb productes químics s'acumulen, abandonats, sense cap seguretat, a una antiga fàbrica de Santa Coloma de Cervelló.

L'empresa química Massó i Carol va vendre la fàbrica a la immobiliària La Llave de Oro a l'espera d'una requalificació dels terrenys per construir-hi oficines i naus auxiliars. Quan funcionava a ple rendiment, produïen unes 32.000 tones de productes.

Massó i Carol es dedicava a la fabricació de bases per a cosmètics i detergents. El desmantellament de la fàbrica va començar l'any 2007. Una part dels residus es va portar a Tarragona i Holanda, però van quedar els més complicats de gestionar.

Desenes de contenidors d'una tona i centenars de bidons plens de productes químics han estat exposats, des de fa cinc anys, a la intempèrie.

Solució "no massa llunyana"

Ara l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló confia en retirar aviat els residus de l’antiga fàbrica. “Les perspectives apunten cap a una solució no massa llunyana”, han explicat fonts municipals.

“Hi ha una bona disposició per part de la propietat per assumir la despesa de la retirada i tractament dels residus imminentment”, han explicat des de l’Ajuntament, que, a través d’una denúncia administrativa, ha demanat a a l’Agència de Residus de Catalunya que hi actuï per a la declaració de sòl contaminat.

A pocs metres hi ha habitatges, camps de cultiu, una línia de passatgers de Ferrocarrils de la Generalitat i una riera que connecta amb el riu Llobregat. Veïns, ajuntament i partits polítics lluiten per una solució la situació.

L'Agència Catalana de Residus ha imposat diverses multes a l'empresa i ha acabat per denunciar-la davant la Fiscalia de Medi Ambient i als jutjats per delicte ecològic i desobediència.

Redacció | Foto: Plataforma Prouresidussantacoloma