El peatge urbà a Barcelona, en un calaix a l’espera de l’impacte de la ZBE

En els darrers mesos tant la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona han deixat la porta oberta a la mesura però prefereixen concentrar-se ara en el funcionament i els efectes de la Zona de Baixes Emissions

A l’espera que entri en vigor la Zona de Baixes Emissions l’1 de gener, cada vegada són més les veus d’entitats ecologistes i experts que reclamen la introducció d’un peatge urbà o taxa anticontaminació. És el cas de la Plataforma de la Qualitat de l’Aire, que considera que el peatge és “l’única mesura que ha funcionat a les ciutats europees per reduir el trànsit”. Així ho expressa la seva portaveu Maria Garcia, que cita com en el cas d’Estocolm “es va reduir en un 30% des del minut 0 tant el trànsit com les emissions”. En una línia similar s’expressa el professor del Departament d’Economia a la URV i consultor de la UOC Ricardo Flores, que veu com una “alternativa millor” a la ZBE el peatge de congestió. En els darrers mesos tant la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona han deixat la porta oberta a la mesura però prefereixen concentrar-se ara en el funcionament i els efectes de la ZBE.

img 20170614 184139 cotxes kkFB U46761256875YmF 1126x636RAC1 Web

Lluís Frago, professor associat del Departament de Geografia Humana de la UB, veu amb bons ulls un peatge però considera que “fa falta més anàlisi de la mobilitat” a la ciutat abans d’optar per noves mesures. Per exemple, entendre millor quin perfil de persones fa ús del vehicle, de quin tipus de cotxe i amb quina freqüència. En tot cas, sí que veu com un avantatge clar que “evita la congestió de contaminació dins de la ciutat de Barcelona”. En això coincideix també Ricardo Flores, que veu com a principal millora els efectes en la contaminació atmosfèrica, la congestió i fins i tot la reducció d’accidents de trànsit que es derivaria de tenir menys cotxes circulant. ”La congestió representa un temps addicional de viatge del voltant del 31% respecte a una situació de trànsit fluid a Barcelona”, explica l’economista. Segons Maria Garcia, les ciutats europees que han aplicat mesures similars a la ZBE no han aconseguit resultats perquè les etiquetes (en aquest cas de la DGT) “no assenyalen les emissions reals ni el volum de trànsit que s’ha de reduir”. En aquest sentit, defensa que amb el peatge es dissuadeix més l’ús del vehicle i s’aconsegueix el xip que “arrencar el motor és el que contamina”. En qualsevol cas, des de la plataforma creuen que els vehicles d’alta ocupació (amb tres o més ocupants) no l’haurien de pagar. Flores afirma que els peatges, i les polítiques econòmiques basades en preus, contra les polítiques basades en quantitats, com és la ZBE, “són mesures més eficients en general”.

EL65LHIX0AIRRm4

A qui beneficia o perjudica

El professor de la URV defensa que el peatge urbà és més equitatiu mentre que les zones de baixes emissions són més regressives “perquè la gent que té cotxes nets és qui té, clarament, un major nivell de renda que la gent amb cotxes antics”. “Crida l’atenció que governs locals que se suposa que són d’esquerres estiguin defensant una mesura profundament regressiva i que va en contra de la gent amb menys capacitat econòmica”, rebla. Flores argumenta que pagar per utilitzar un servei que abans era gratuït –en aquest cas seria accedir a Barcelona– fa replantejar el comportament i actua com a “fre a l’hora d’abusar-ne” i assenyala que, si es reduís la congestió, els conductors que paguessin per entrar amb el cotxe a la ciutat ho farien en unes condicions de més qualitat i, a més, estalviarien en combustible, que té uns impostos elevats. La portaveu de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire també veu el peatge urbà com una mesura menys regressiva que una discriminació pel tipus de vehicle. “El que s’ha de fer és desincentivar-ne l’ús”, destaca Garcia, que recorda que el 23% dels desplaçaments a l’àrea metropolitana de Barcelona són en vehicle privat. En aquest sentit, recalca que utilitzar el vehicle privat “està molt associat al poder adquisitiu, a tenir pàrquing o flexibilitat horària” mentre que la resta utilitza el transport públic.

ELrJgatXUAEBmQs

Preguntat per si la xarxa actual està preparada i si la ciutat podria introduir demà un peatge, Frago diu que “poder pot” perquè “les ciutats són molt resilients” però adverteix d’un possible “embús” en algunes línies. Segons ell, els transports públics estan ja “saturats”, en especial el d’escala metropolitana. Més optimista és Garcia, que creu que el sistema de transport públic actual és “molt potent” i té encara “molta capacitat” per assumir usuaris.”Tenim 11 municipis que tenen tramvia, metro, ferrocarrils i busos interurbans, és a dir, tenim una xarxa molt més potent que ciutats que ja estan aplicant el peatge des de fa deu anys”, assegura. En aquest sentit, diu que no veuen “excuses” per “dilatar aquest imaginari que s’està fent que el transport públic no funciona”. Amb tot, coincideix amb Frago que el transport pel que fa a corona metropolitana radial “es pot millorar amb algunes petites inversions”.  

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix