La zona de baixes emissions rondes de Barcelona, en vigor l’1 de gener

Imprimeix

Quan, on, a qui afecten i quines alternatives hi haurà. L’AMB explica les claus de les restriccions de circulació per als vehicles més contaminants. A Europa ja hi ha més de 250 ciutats que disposen de zones de baixes emissions per lluitar contra la contaminació atmosfèrica

L'1 de gener entrarà en vigor de manera permanent la zona de baixes emissions Rondes de Barcelona (ZBE Rondes BCN), que restringirà la circulació dels vehicles més contaminants de dilluns a divendres laborables, de 7 a 20 h. La mesura vol reduir un 15% les emissions de NO2 i millorar la qualitat de l'aire al conjunt de l'àrea metropolitana. La posada en funcionament de la nova normativa suposa que l'àrea metropolitana de Barcelona disposarà d'una de les zones de baixes emissions més grans de tot Europa, amb una extensió total de 95 km2 i que afecta cinc municipis metropolitans (Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Cornellà de Llobregat i Esplugues de Llobregat).

Les rondes queden

excloses de les

restriccions de circulació


L'AMB recorda que sí que es podrà circular per les rondes. Aquestes vies queden excloses de la restricció. Des de les rondes, però, els vehicles sense etiqueta ambiental no podran accedir a l'interior de la ZBE Rondes de Barcelona. De manera progressiva (a partir del 2021) la ZBE Rondes BCN també acabarà afectant les furgonetes (N1), els camions (N2, N3) i els autobusos (M2, M3) sense etiqueta ambiental, que ara tenen un any de moratòria.

Web i registre

Per comprovar si a un vehicle li correspon el distintiu ambiental de la DGT que li permeti circular per la ZBE Rondes BCN o si el vehicle està afectat per les restriccions cal anar al web zbe. barcelona i introduir-hi la matrícula. Si el vehicle té distintiu ambiental de la DGT, no estarà afectat per les restriccions. Si no l'ha rebut o l'ha perdut, l'usuari pot rucar al 060, on l'informaran sobre com obtenir el distintiu, que té un cost de 5 euros. També es pot gestionar i aconseguir a les oficines de Correus. Els vehicles als quals no els correspon distintiu ambiental de la DGT poden sol·licitar fins a 10 autoritzacions diàries a l'any, a un cost de 2 euros per dia, amb bonificacions per a rendes baixes. Hauran de registrar-se i demanar l'autorització pertinent a zbe.barcelona. També podran registrar-se i demanar autorització de llarg termini, sense cost, els vehicles PMR (vehicles per a persones amb mobilitat reduïda) i els vehicles de serveis. Encara que tots aquests vehicles estan exempts de pagar la taxa, sí que s'hauran d'inscriure, per evitar que els arribin sancions.

Els vehicles sense

distintiu ambiental

podran sol·licitar fins

a 10 autoritzacions diàries a l’any


El control de la ZBE Rondes de Barcelona es farà automàticament mitjançant la verificació de les matrícules amb càmeres a través d'una plataforma metropolitana gestionada per l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona.

Captura de pantalla 2019 12 27 a las 16.43.22

Opcions per deixar el vehicle privat

T-verda metropolitana

Aquesta nova targeta de transport s’aconsegueix donant de baixa i desballestant un vehicle privat contaminant i no adquirintne cap de nou. Permet utilitzar sense limitacions, de manera gratuïta, durant 3 anys, la xarxa de transport públic del sistema tarifari integrat de l’ATM en totes les zones.

Park & Ride metropolità

L’AMB, d’acord amb els ajuntaments metropolitans, ofereix el servei de Park & Ride, estacionament gratuït als voltants de les estacions per promoure que els usuaris deixin el vehicle i facin servir el transport públic. Funciona mitjançant una aplicació mòbil i de moment s’ha implantat en tres municipis: a Castelldefels, a Sant Joan Despí i a la parada del Tram Consell Comarcal de Sant Just Desvern. El servei aviat arribarà a sis municipis metropolitans més: Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Gavà, Cervelló, Badalona i el Papiol.

Tarifa metropolitana

La nova tarifa metropolitana va entrar en vigor l’1 de gener del 2019 i preveu que tots els desplaçaments que tinguin origen i destinació en un dels 36 municipis metropolitans es puguin fer amb títols d’una zona. El reglament determina 5 tipologies d’excepcions i autoritzacions, per als vehicles als quals no els correspon distintiu ambiental de la DGT:

1) Vehicles dedicats al transport de persones amb mobilitat reduïda.

2) Vehicles de serveis mèdics, funeraris o de protecció civil (bombers, policia i cossos i forces de seguretat).

3) Vehicles autoritzats temporalment i que necessitin accés esporàdic a la ZBE (vehicles especials o d’obra pública).

4) Vehicles estrangers: tots els vehicles que circulin dins la ZBE Rondes BCN estan sotmesos a les mateixes restriccions, també els estrangers.

5) Autoritzacions diàries: per als vehicles afectats per les restriccions s’han establert un màxim de 10 autoritzacions diàries a l’any, que tindran un cost de 2 euros per dia, amb bonificacions per a les rendes més baixes. Al lloc web www.zbe.barcelona podran sol·licitar i tramitar les autoritzacions per poder accedir a la ZBE Rondes BCN.

Fotos: AMB