Es restringeixen els moviments de terres al Parc Agrari del Baix Llobregat

Només se’n podran fer per a obres admeses pel planejament vigent i els necessaris per millorar la productivitat agrícola o recuperar sòls degradats per destinar-los a conreus amb l’objectiu de preservar els conreus

La Comissió territorial d’urbanisme de l’àmbit metropolità de Barcelona, presidida pel secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ha aprovat definitivament una modificació de les normes que regeixen el Parc Agrari del Baix Llobregat per restringir la possibilitat de fer-hi moviments de terres, amb la voluntat de preservar l’activitat agrícola.

El Parc Agrari se situa al delta i a la vall baixa del riu Llobregat, a la comarca del Baix Llobregat, i té una superfície de gairebé 3.500 hectàrees, dedicades bàsicament a l’activitat agrícola, al bell mig de la zona més densament urbana de Catalunya. Així, el Parc abasta catorze municipis on viuen més de 818.000 persones.

5902 99399244660 bona

Fins ara s’hi admetien els moviments de terra, sense limitació màxima i sense necessitat que un tècnic se’n fes responsable. Les normes tampoc establien un mecanisme de control per assegurar l’ús agrícola després de la intervenció ni per garantir que els moviments no afectessin la xarxa de camins o a les explotacions agrícoles properes.

Tres anys després de l’entrada en vigor de la nova normativa del Parc, s’ha constatat un increment substancial de sol·licituds de llicències urbanístiques per dur a terme moviments de terres. Aquestes intervencions han comportat afectacions a la qualitat del sòl, perquè en alguns casos s’han abocat residus de construcció, i a les explotacions agrícoles, al mateix temps que han provocat alteracions en el terreny.

parc agrari del baix llobregat 1

La modificació de les normes que ara s’aprova, impulsada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) vol restringir els moviments de terres al Parc agrari per garantir la preservació d’aquest espai.

Excepcions 

Així, es prohibeixen els moviments de terres al Parc, amb dues úniques excepcions: els que formin part d’una obra admesa pel planejament vigent i els necessaris per millorar la productivitat agrària o per recuperar sòls degradats i destinar-los a camps de conreu.

A més, s’introdueixen requisits per aquest segon tipus de moviments de terres, els vinculats a l’activitat agrícola. Necessitaran un projecte tècnic i una llicència municipal, que requerirà un informe previ del Consorci del Parc Agrari i del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, i els terraplens no podran sobrepassar el mig metre d’alçada, en general.

Captura de pantalla 2019 12 20 a las 15.57.02

Abans de concedir la llicència municipal, els promotors dels moviments de terres hauran de dipositar una fiança. El dipòsit es retornarà un cop acabada l’actuació, després que un tècnic acrediti que les obres s’han executat d’acord amb el projecte i amb la llicència atorgada. Igualment, per retornar la fiança un cop fetes les obres caldrà esperar les primeres pluges per comprovar que el drenatge de les aigües segueix sent correcte i no afecta explotacions properes o a la xarxa de camins.

Redacció / Fotos: Càritas

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix