L'Acció Platges Met retira 200 quilos de plantes invasores del litoral

Imprimeix

Desenes de persones van fer diverses accions de sensibilització ambiental: plantacions a les dunes, observació de la biodiversitat, taller sobre meduses i detecció de microplàstics

El passat diumenge 10 de novembre es va dur a terme la segona edició de l'Acció Platges Met al litoral metropolita. Una jornada de participació ciutadana en què la sensibilització ambiental ha jugat un paper fonamental per conscienciar sobre la conservació de les platges metropolitanes.

En total es va realitzar set activitats diferents, en què hi han participat moltes famílies. Les actuacions participatives dutes a terme estan relacionades amb la competència de l'AMB sobre la gestió integral de les platges: neteja de la sorra, manteniment de les instal·lacions i creació i conservació dels sistemes dunars.

20191110 AccioPlatgesMET Gava 5466 Robert Ramos

  • Plantacions a les dunes: les platges de Castelldefels i Sant Adrià de Besòs han acollit aquestes actuacions, que potencien la formació i conservació d'aquests ecosistemes naturals. A Castelldefels s'han retirat 200 kg de plantes invasores, especialment de l'espècie Carpobrotus, que suposa un impediment per al creixement de les espècies autòctones de les dunes, i s'han plantat fins a 400 exemplars de borró, espècie fonamental en el seu desenvolupament. A Sant Adrià de Besòs s'han plantat diferents espècies dunars: 75 unitats d'Ammophila arenaria, 45 de Matthiola Sinauta, 15 d'Eryngium maritimum i 15 de Polyhonum maritimum.
  • Observació de la biodiversitat: la platja de Gavà ha acollit un taller sobre la importància dels insectes i la biodiversitat a les platges metropolitanes en el qual les famílies han construït un hotel d'insectes amb material reciclat.
  • Detecció de microplàstics: a Badalona, Montgat i Viladecans s'han portat a terme activitats que han tractat les deixalles marines, l'origen dels microplàstics i els efectes d'aquests sobre la salut humana i la biodiversitat. Els assistents han pogut experimentar tècniques de detecció de microplàstics amb metodologia científica. 

20191110 AccioPlatgesMET StAdria 5518 Robert Ramos

La jornada, que es va emmarcar en el 13è cicle d'activitats als parcs, platges i rius metropolitans, va estar organitzada per l'AMB, el Museu de ciències Naturals de Barcelona i els ajuntaments dels vuit municipis metropolitans del litoral.

Redacció / Fotos: AMB