La invasió de la canya americana, un problema al riu Llobregat

En els darrers anys aquesta espècie invasora ha proliferat a la llera que provoca un impacte negatiu sobre el medi natural  

La canya americana o Arundo Donax és una de les espècies invasores amb una gran presència als espais fluvials, entre els quals es troba el riu Llobregat (més d'un 35% de la llera afectada). Un problema que cada vegada és més preocupant, ja que afecta la diversitat vegetal de la zona on habiten, sobretot, en les espècies autòctones així com a la fauna, els hàbitats i les activitats econòmiques de l’home.

Captura de pantalla 2019 11 06 a las 8.19.29

Arboles centre obert

Des de fa uns anys, l’Associació Naturalista d’Abrera (ANDA), fundada l’any 1994, treballa intensament per posar fi a la proliferació de la canya americana i recuperar el bosc de ribera, de manera coparticipada amb entitats locals com la Societat Esportiva de Pescadors d’Abrera o l’empresa KO Corporation. “De seguida vam observar el problema que representava l’augment d’aquesta espècie invasora i ens vam posar en contacte amb l’ACA i Medi Natural per presentar un projecte i demanar els permisos per fer una actuació en zones afectades”, explica Jaime González, president d’ANDA.

P1030983. canyaJPG

De moment, s’ha aconseguit eliminar una extensió important de canya americana al terme municipal d’Abrera i l’objectiu és continuar les actuacions en altres localitats del Baix Llobregat on aquesta planta s’ha multiplicat en els darrers anys.

zona rio 2

Nova passera

D’altra banda, ANDA també està treballant en un ambiciós projecte de construcció d’una passera sobre el riu Llobregat al seu pas pel municipi d’Abrera amb una longitud de 250 metres i quatre metres d’amplada (amb una zona per a vianants i un carril per a bicicletes). L’objectiu és unir els dos centre urbans d’Abrera i Can Villalba.

Captura de pantalla 2019 11 05 a las 12.32.06

Captura de pantalla 2019 11 05 a las 12.43.10

“Des de sempre, la connexió entre els dos centres urbans havia estat un problema, ja que fins al 2010, el pont més proper per travessar el riu es trobava a quatre quilòmetres de distància. El juny de 2019 es va inaugurar el quart cinturó i un pont uneix les dues parts encara que és destinat únicament com a vial per a automòbils”, s’explica des de l’entitat. Així doncs, aprofitant el projecte de Vies Blaves “es pot aconseguir accessibilitat amb una passera, i donar valor al patrimoni cultural i natural del riu Llobregat.”

Xerrada climàtica

A més, ANDA organitzarà una xerrada amb el títol ‘l’Èmergència Climàtica’ que anirà a càrrec del naturalista Alfred Belles. L’acte se celebrarà el proper 28 de novembre a la Casa de la Cultura d’Abrera a partir de les 19 hores.

troncos de caña al rio

Redacció / Fotos: ANDA

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
172

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix