Protecció Civil demana extremar les precaucions davant la llevantada

Imprimeix

S'esperen pluges amb acumulacions importants fins a la matinada de dimecres, sobretot al litoral i prelitoral de Barcelona

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per la llevantada prevista a partir de demà i que s'allargarà fins el proper dimecres, amb afectacions per pluges abundants i crescuda de rius i rieres i acumulacions d'aigua en zones urbanes especialment al litoral i prelitoral de Tarragona i de Barcelona i a tota la demarcació de Girona.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), demà dimarts s’esperen pluges que avançaran de mar cap a terra a tot el litoral i prelitoral i que escombraran de sud a nord i d'oest a est. A partir de migdia tarda s’esperen precipitacions generalitzades, però especialment a litoral i prelitoral, inicialment per les comarques de Tarragona i sud i est de Lleida, i posteriorment desplaçant-se a la tarda a les comarques de Barcelona i de nit i matinada a totes les comarques de la demarcació de Girona. S’espera un episodi d'acumulació de més de 100 l/m2 en 24hores en qualsevol punt del litoral i prelitoral.

lluvia paraguas rojo 644x362

 Derivat d'aquestes pluges s'espera el creixement del cabals dels rius, especialment els següents: Llobregat: curs mig i baix. La mala mar prevista a tot el litoral pot agreuger els efectes de la crescuda de cabals a les desembocadures, per les dificultats de desguàs d'aigua.

itinerari riu llob

Prealerta pla VENTCAT

Protecció Civil ha emès també una Prealerta del pla VENTCAT per les fortes ratxes de vent que es preveuen durant l’episodi de llevant que ha de començar la propera matinada.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, es poden donar ratxes de vent de més de 90km/h que afectaran qualsevol punt del país però sobretot a la façana litoral i a cotes altes de l'interior. Es demana molta precaució en els desplaçaments i activitats de lleure a l’exterior tant a l’entorn natural com a les zones urbanes, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres.

A més, cal fixar i retirar els objectes que estiguin a l’exterior de balcons i terrasses i que puguin ser desplaçats pel vent. En el moment de les ratxes més intenses, cal protegir-se dels elements que semblin inestables. 

Redacció / Fotos: Arxiu