Convocada la comissió de seguiment de Can Mata per a evitar-ne l’ampliació

Imprimeix

Després que la Generalitat hagi desestimat les al·legacions i esmenes al projecte d’ampliació de l'abocador, els quatre municipis afectats -entre els quals Esparreguera- es tornaran a reunir i valoraran vies alternatives per aturar l’allargament de la vida útil d’aquest equipament

La Generalitat de Catalunya ha desestimat totes les al·legacions, i també les posteriors esmenes, a l’ampliació de la superfície i de la vida útil del dipòsit, realitzades pels consistoris dels municipis afectats, associacions veïnals i la Plataforma pel Tancament de l’Abocador de Can Mata. La decisió ja ha tingut la seva resposta i s’ha convocat les comissions de seguiment: la comissió tècnica s’ha convocat pel dia 31 d’octubre i el 15 de novembre se celebrarà la política.

esparreguera canmata

En aquesta trobada hi participen representants de quatre ajuntaments -Hostalets de Pierola, Esparreguera, Masquefa i Piera-, l’Agència de Residus de Catalunya, l’empresa Cespa, explotadora de l’abocador, la plataforma Tanquem Can Mata i el Consell Comarcal de l’Anoia. El regidor d’Espai Natural de l’Ajuntament d’Esparreguera, Emmanuel Ortí, ha manifestat que “ara es fa més necessària que mai aquesta comissió, sabent que la Generalitat ha rebutjat totes les al·legacions, amb les conseqüències negatives que això comportarà pels municipis veïns.”

abocador can mata

En la reunió convocada pel 15 de novembre, l’Ajuntament d’Esparreguera reiterarà la seva negativa a l’ampliació. Emmanuel Ortí ha explicat que “manifestarem que no volem que s’ampliï l’abocador ni s’allargui la seva vida útil, perquè ja n’hem patit les conseqüències durant suficients anys i també que ens agradaria rebre la solidaritat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que és qui aporta la majoria d’escombraries a l’abocador, situat justament fora d’aquesta àrea, perquè estudiïn alternatives pel tractament de residus”. “Sabem que és difícil d’aconseguir, de manera que el que buscarem a curt termini és que es minimitzin al màxim els impactes negatius que generen tant l’abocador com l’Ecoparc4”, ha apuntat el regidor esparreguerí.

D’altra banda, l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha contractat a la Universitat Politècnica de Catalunya la realització d’un estudi sobre l’impacte de l’olor que produeix dl centre de tractament integral de residus Ecoparc4 en els municipis de la zona, incloent-hi Collbató, tot i que aquesta població no forma part de la comissió de seguiment.

Redacció / Fotos: Arxiu