El projecte Muntanyes del Baix avança amb pas ferm

Imprimeix

La seu del Consell Comarcal va acollir ahir la reunió de la Comissió per parlar de la planificació de les tasques a desenvolupar en els propers anys

La seu del Consell Comarcal va acollir ahir la reunió de la Comissió de Seguiment de Muntanyes del Baix, en la que els setze municipis d'aquest espai i el Consell Comarcal van avançar en la planificació de les tasques a desenvolupar en els propers anys.

En la reunió es va presentar el Pla d'Accions de les Muntanyes del Baix, tal com preveia el conveni marc signat pels municipis el juny de 2018, i que ha donat resposta a la incorporació dels municipis de Sant Andreu de la Barca, Castellví de Rosanes i Martorell, i incorpora el canvi climàtic com una realitat que afecta la gestió del territori, a més actualitza dades i accions respecte a l'anterior Pla Director de les Muntanyes del Baix.

Foto familia muntanyes baix

Els representants dels municipis, amb la coordinació del conseller comarcal de Medi Ambient, Jordi Carbonell, van parlar també del pla de treball per l'any 2020 i van avançar en la imatge conjunta de les Muntanyes del Baix amb la que es vol donar a conèixer aquest territori. Els municipis que integren les Muntanyes del Baix són: Begues, Castellví de Rosanes, Cervelló, Corbera de Llobregat, Gavà, La Palma de Cervelló, Martorell, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles de Llobregat, Vallirana i Viladecans.

Què són?

Les Muntanyes del Baix són un espai privilegiat al marge dret del riu Llobregat, un espai continu que s’estén des dels nuclis urbans del Delta del riu, el massís del Garraf – Ordal i fins a les carenes que delimiten les conques de l’Anoia i el Llobregat. En conjunt són més de 120 km2, amb més de 12.000 ha, de les quals més de 10.000 ha corresponen a superfície forestal. De les Muntanyes del Baix en destaquen els seus valors vinculats als aprofitaments agrícoles, ramaders i forestals que han modelat el paisatge, els valors naturals i paisatgístics (element clau en la infraestructura de l’Anella Verda on hi ha més de 5.000 ha que són Xarxa Natura 2000), així com un  patrimoni extens, tan material com immaterial, a nivell natural, cultural, arquitectònic i festiu. I tot plegat, coexistint amb una població de més de 300.000 persones, per la qual cosa, a més, cal afegir-hi l’importantíssim valor social d’aquest territori.

montanyesbaix

El projecte de les Muntanyes del Baix ha de contribuir a dinamitzar la gestió forestal, agrícola i ramadera, per tal que l’espai esdevingui menys fràgil front a riscos com els incendis forestals, que de fet, constitueix l’amenaça més gran a les Muntanyes del Baix, i que pot agreujar-se amb el canvi climàtic.

Redacció / Fotos: Arxiu