Part del Baix Llobregat vulnera els nivells de contaminació de l’aire

Imprimeix

A Catalunya s’han vulnerat els límits a les àrees que engloben grans centres urbans com el Prat del Llobregat i Sant Feliu de Llobregat, entre altres ciutats

Brussel·les ha denunciat Espanya al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per vulnerar els nivells de contaminació de l’aire a Barcelona, part del Baix Llobregat, el Vallès Occidental i l’Oriental, així com Madrid. Dues setmanes després de donar un ultimàtum a les autoritats espanyoles amb una carta d’avís sobre la insuficiència de les mesures mediambientals, la Comissió Europea (CE) ha fet un pas més passant el cas al tribunal de Luxemburg en confirmar que aquestes zones han violat sistemàticament les normes europees sobre els límits de gasos contaminants, legalment vinculants des del 2010. Des del 2015 l’estat espanyol està sota la lupa de Brussel·les pels alts nivells de contaminació de l’aire, especialment a Barcelona i Madrid. Dos anys més tard, el 2017, la Comissió Europea va advertir l’estat a través d’un ‘avís motivat’ de la possibilitat d’anar al TJUE si no es prenien mesures.

Contaminacio incendi Barcelona DPOS46 VAAA0pkx

Segons la CE, les darreres dades de qualitat de l’aire demostren que a Barcelona, el Vallès Occidental, el Llobregat i Madrid s’han sobrepassat “de manera persistent” els límits legals del diòxid de nitrogen. Des de Brussel·les recorden que gairebé 9.000 persones moren prematurament cada any a l’estat espanyol a causa d’aquest gas contaminant, segons dades de l’Agència Europea del Medi ambient.

Àrees afectades

A Catalunya s’han vulnerat els límits a les àrees que engloben grans centres urbans com Barcelona, Terrassa, Sabadell, el Prat del Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat o Granollers. En concret les zones delimitades per la CE corresponen a les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental i Oriental i una part del Baix Llobregat.

Ara el TJUE haurà d’avaluar el cas i si falla en favor de la Comissió Europea, aquesta podrà imposar una multa a Espanya per no complir els límits de contaminació de l’aire marcats per la normativa europea.

Redacció / Fotos: Noemí de al Calle-Arxiu