Dispositiu especial per a la revetlla de Sant Joan a les platges comarcals

Imprimeix

Està prohibit encendre fogueres a les platges perquè suposen un perill públic i es fa una crida a utilitzar els contenidors per llençar-hi les deixalles

El servei de platges de l'AMB, en coordinació amb els ajuntaments metropolitans, posa en marxa un dispositiu especial per a la revetlla de Sant Joan que consisteix en una neteja intensiva de les platges, que comença a les 6.00 h del matí per tenir la majoria de la platja llesta per als usuaris a les 09.30 h del dia 24. A continuació, les feines amb equips de reforç continuaran ininterrompudament fins la nit del 25 de juny. L'objectiu d'aquest horari intensiu i concentrat és permetre la celebració de la revetlla sense restriccions horàries i, alhora, tenir les platges en bones condicions a primera hora del matí del dia següent.

300526 600 338

Dispositiu
Aquest dispositiu especial comptarà amb 150 operaris, 3 camions compactadors, 9 garbelladores, 34 vehicles 4x4 i 3 quads, que podran dur a terme les tasques gràcies a l'ajuda de policies locals i Mossos d’Esquadra. Aquests cossos de seguretat s'encarregaran de pentinar la platja i avisar tothom que abandoni l'espai de sorra per garantir tant un treball òptim dels efectius com la seguretat dels usuaris. A més, 6 persones de l'equip tècnic de l'AMB estaran distribuïdes en diferents platges per coordinar totes aquestes tasques i fer-ne el seguiment.

Platja Barca Maria 07 h

Darrere d'aquest dispositiu especial de revetlla "s'hi amaga" una feina prèvia de coordinació, preparació i prevenció que presenta certa complexitat. Des de fa més d'un mes, l'equip de platges de l'AMB s'ha anat trobant amb diferents ajuntaments metropolitans per coordinar la seguretat amb els policies locals i, simultàniament, gestionar la previsió dels diferents equips d'efectius que treballaran durant la nit de Sant Joan.

Gestionar les platges per a la revetlla en clau de prevenció i seguretat també vol dir pensar en feina prèvia com retirar material, passeres o xarxes de vòlei, que són susceptibles de bretolades o poden ser elements potencials de perill.

L'AMB subratlla que està prohibit encendre fogueres a les platges per garantir la seguretat dels mateixos usuaris. Malgrat tot, durant la revetlla del 2018 se'n van comptabilitzar 310 al llarg de tot el litoral metropolità. Les brases i els claus que es desprenen de les fogueres suposen un perill públic.

576c0e72767fb

Durant la revetlla del 2018 es van recollir 22 tones de residus en una sola nit. Aquesta xifra suposa que en només 6 hores s'acumula la mateixa quantitat de deixalles que durant tota una setmana sencera.

Més civisme

La vocació per tenir unes platges metropolitanes de qualitat i gestionar-les com a veritables sistemes naturals requereix ajuda i conscienciació per part de la societat, ja que la pressió humana d'una nit de revetlla provoca un impacte ambiental important en uns espais cada cop més sensibles, on la biodiversitat juga un paper fonamental en la seva naturalització. Jordi Bordanove, cap de conservació i promoció d'espai públic de l'AMB, afirma que han notat un increment del civisme en els últims anys, però encara en falta més. En aquest sentit, l'AMB demana més respecte i sensibilitat cap a les platges, de cara a evitar l'encesa de fogueres i utilitzar els contenidors per llençar-hi les deixalles.

les palmeres neteja sant joan 2016 700x467

hqdefault

En aquest sentit, aquest any l'AMB ha fet una acció de sensibilització a les xarxes socials sota el lema "A la platja com a casa, ni fogueres, ni deixalles". Alguns meteoròlegs i periodistes hi han participat per reforçar aquest missatge de civisme i respecte: https://youtu.be/tFp9H9_V2kE

Transport públic per Sant Joan i reforços per a l'estiu 2019

· L'AMB recorda que aquest proper diumenge 23 de juny, nit de la revetlla de Sant Joan, la xarxa de transport públic metropolità ofereix el servei habitual i, en determinats mitjans i línies, es reforçarà davant la previsió de gran afluència de viatgers.

· El metro donarà servei durant tota la nit. Com que la revetlla s'encadena amb el servei continuat dels caps de setmana, els trens circularan sense interrupció des de les 5 h de la matinada del dissabte 22 de juny fins a les 12 h de la nit del dilluns dia 24 (67 hores de funcionament ininterromput).

metro 1 5 570x340

· L'AMB reforçarà diverses línies del Nitbus, l'autobús nocturn de la metròpolis de Barcelona:

1.- L'N9, que connecta Barcelona amb Badalona, Montgat i Tiana, disposarà de 3 vehicles de reforç al tram Sant Andreu-Manresa, per donar cobertura a la demanda generada per les discoteques de la zona de Badalona.

2.- També es reforçarà la línia de Nitbus N16, que connecta Barcelona amb Castelldefels. L'N16 també passa per l'Hospitalet, el Prat de Llobregat, Viladecans i Gavà, la franja litoral, que és molt freqüentada durant la revetlla de Sant Joan. Concretament, en aquest cas l'AMB reforçarà el servei amb 3 autobusos més, per ampliar la capacitat del servei i evitar que els autobusos circulin plens i els usuaris s'hagin d'esperar a les parades.

nitbus elèctric 760x428

3.- D'altra banda, ja estarà en funcionament la nova línia de Nitbus N26, que es posa en marxa el dimecres 19 de juny i que connecta la plaça Catalunya i la zona Diagonal Mar-Fòrum. Circularà amb gairebé tots els seus vehicles articulats, que ofereixen un 30% més de capacitat.

4.- La línia N28, que connecta Collblanc amb la plaça Catalunya i el Port Olímpic, disposarà d'un vehicle més per garantir l'horari i circularà en la seva totalitat amb vehicles articulats.

5.- Finalment, l'AMB disposarà també de 3 autobusos a la plaça Catalunya, que podran cobrir trams de línia que necessitin reforç. Segons l'ocupació real de les línies, s'aniran assignant els serveis.

Redacció / Foto: Arxiu-AMB