Un documental mostra el canvi climàtic a partir dels records

Imprimeix

L’Ajuntament de Viladecans i la Universitat de Barcelona presenten el documental Testimonis de Clima, el 18 de juny, a les 18.30 hores, al Casal Barri de Montserratina

L’Ajuntament de Viladecans, amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, estrena avui dimarts 18 de juny, a partir de les 18.30 hores, el documental Testimonis del Clima, al Casal Barri de Montserratina. La presentació s’emmarca dins del Vilawatt de la Gent, un espai de trobada i aprenentatge obert a la ciutadania per conèixer temes relatius a la transició energètica i ecològica.

bookmarks marca

Testimonis del Clima és un vídeo que forma part d’un treball divulgatiu realitzat per tècnics municipals i investigadors de la Universitat de Barcelona. L’estudi vol investigar les diferències de temperatures o fenòmens meteorològics entre l’actualitat i el passat, que demostren el canvi climàtic. La investigació se centra en el clima que va haver entre els anys 1940 i 1965, aproximadament. El resultat de la investigació es recull en aquest vídeo, a més d’una futura exposició i un programa formatiu per a les escoles de la ciutat.

Captura de pantalla 2019 06 17 a las 19.41.48

El clima està canviant, any rere any, a una velocitat major segons ens diuen els científics, basant-se sobretot en l’anàlisi de les dades registrades pels termòmetres i pluviòmetres. La memòria climàtica de la gent, però, és també una dada molt important a tenir en compte per comprendre millor la magnitud del canvi climàtic en què estem immersos, complementària a les dades objectives que ens donen alguns instruments meteorològics. Els relats de la gent gran, testimonis d’un clima diferent del que tenim en l’actualitat, són d’un gran valor científic i humà. Testimonis del Clima aporta, amb els seus records i vivències personals, com era el clima del període 1940-1965 des d’una perspectiva diferent de la que ens donen els instruments científics; són vivències úniques, personals, que enriqueixen.

En el documental, gent gran de Viladecans recorda com era la meteorologia durant els anys 1940-1965 i explica anècdotes i experiències relacionades amb el clima d’aquell temps. L’estudi també vol que la memòria climàtica d’aquestes persones no caigui en l’oblit, que la pugui conèixer la gent més jove de Viladecans i, alhora, contribueixi a millorar el coneixement i les implicacions socials i ambientals que el canvi de clima porta associades i que d’altra manera no les podríem conèixer.

Redacció / Fotos: arxiu