La Bioblitz Metropolità aplega 1.400 persones i identifiquen 119 espècies

Imprimeix

En la segona edició van participar 200 persones més que l’any passat, xifra que suposa un creixement de gairebé un 20%, i es van trobar unes 40 espècies de fauna protegides, majoritàriament ocells

Aquest passat diumenge 26 de maig l’AMB, en col·laboració amb els ajuntaments metropolitans, va organitzar la segona edició de la BioBlitz Metropolità a la xarxa de parcs i platges. Una jornada de ciència ciutadana amb rècord de participació: 1.400 persones s’han posat a la pell dels científics i han fet més de 1.300 observacions de fauna. Aquest recompte ha servit per identificar 119 espècies de fauna diferents, 40 de les quals són  protegides. Pel que fa a la flora, s’han recomptat 64 espècies diferents, 53 de les quals són herbàcies i 13 corresponen a arbres i arbustos. Aquests indicadors reflecteixen la bona salut de la biodiversitat urbana a la metròpolis de Barcelona, un territori que té més del 50% d’espais naturals.

javi oliver

És l’única cita anual en què totes les Jugatecambientals de l’AMB fan activitats simultàniament i aconsegueixen captivar una gran quantitat de públic, especialment infants i famílies. L’oferta lúdica ha comptat amb una quarantena de propostes molt diverses, i l’enfocament dels censos d’espècies s’ha adaptat a les particularitats de cada espai natural. Per exemple, s’ha fet identificació d’ocells a Can Mercader de Cornellà de Llobregat, al Botànic Històric, a Can Rigal i a la platja de Castelldefels. També ha estat rellevant l’inventari de papallones al Turonet i al parc de Can Lluc de Santa Coloma de Cervelló, així com l’anellament científic al parc de la Torre-Roja de Viladecans, o diferents observacions d’invertebrats a la platja de Montgat o al parc de les Palmeres de Corbera de Llobregat.

JUGATECAMBIENTAL PARC CAN RIGAL

Que és?

Un bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l’objectiu principal de fer recompte d’espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori. Es pretén que la gent visqui en primera persona la feina de camp que fan els científics i, alhora, acostar el coneixement científic a la societat d’una manera senzilla, didàctica i pedagògica, a través de l’experimentació. Es tracta d’un aprenentatge que situa les persones al centre, en el qual nens i adults se senten involucrats i recullen informació que a posteriori pot ser molt útil per a investigacions científiques.

Redacció / Fotos: AMB