Sant Boi de Llobregat disposarà aviat de contenidors grocs intel·ligents

Imprimeix

El projecte s’anomena ‘Reciclatge 5.0’ i es tracta d'un sistema pioner a Europa impulsat per Ecoembes i TheCircularLab  per fomentar el reciclatge

Una quinzena de municipis, entre ells Sant Boi de Llobregat, a més de l’Hospital de Can Ruti i les universitats UPC i la Rovira i Virgili, disposaran d’un sistema de contenidors grocs intel·ligents que inclouran un codi QR que permetrà identificar-los a través del mòbil amb l’objectiu de fomentar el reciclatge i premiar els ciutadans que en facin més ús a través dels ‘reciclos’, una moneda que es podrà bescanviar per productes o serveis relacionats amb la sostenibilitat, segons informa l’ACN.

recila grocc 1

El projecte, anomenat ‘Reciclatge 5.0’ i que és pioner a Europa, es durà a terme durant el 2019 a Igualada, Sant Boi de Llobregat, Granollers i la comarca del Pla de l’Estany. La iniciativa ha estat promoguda per TheCircularLab i s’ha presentat durant la jornada ‘Tecnologies intel·ligents al servei del ciutadà’, que s’ha celebrat a Barcelona i ha comptat amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; el president de la Cambra, Miquel Valls i l’exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, entre d’altres.

quinzena municipis disposaran contenidors grocs intelligents fomentar reciclatge 1 g

El conseller delegat d’Ecoembes, Óscar Martín, ha explicat que el projecte condueix a un “futur cap a la innovació per perseguir un planeta net, segur i sostenible”. Segons ha afegit, els ciutadans, institucions públiques i empreses integren una economia circular per millorar la ciutat i cuidar el medi ambient i això donarà pas a treballar d’una manera més “flexible i eficient”. També ha comentat que el projecte és una idea de canvi per repensar-se la manera de mobilitzar als ciutadans en qüestions mediambientals. “La idea és convertir Catalunya en sunbox”, ha continuat el conseller delegat d’Ecoembes, l’entitat sense ànim de lucre que gestiona la recuperació i el reciclatge en envasos de plàstics, llaunes i els bricks, a més dels envasos de cartró i paper arreu de l’Estat. Martín ha celebrat que el projecte ha deixat de ser un objectiu per convertir-se en una realitat. “Volem convertir Catalunya líder de la transició a l’economia circular, posar en marxa innovacions circulars i valorar l’impacte en la ciutat”. Martín ha indicat que des d’Ecoembes i TheCircularLab volen tirar endavant el projecte de la mà de la ciutadania catalana.

Llaunes i ampolles

El projecte Reciclatge 5.0 es portarà a terme al llarg del 2019 i estarà principalment centrat en llaunes i ampolles. Es pilotarà en dos àmbits: el domèstic i fora de la llar. L’usuari s’ha de registrar en una ‘webapp’, des d’on s’anirà comptant les vegades que aquest recicli, gràcies a un codi QR que identifica el telèfon mòbil del ciutadà a l’hora de dipositar el residu al contenidor. En conseqüència, es computaran digitalment ‘reciclos’, el sistema digital que canviarà el compromís dedicat a la sostenibilitat en “premis” per l’usuari.

un sistema de codis bonificara a aquells que facin us de la paperera

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, ha expressat la seva satisfacció perquè projectes innovadors com aquests es facin a Catalunya. Calvet ha assegurat que triar Catalunya per al projecte ‘Reciclatge5.0’ “donarà bons resultats” i ha garantit que comptarà amb la complicitat del Govern. “El que hem de fer és crear millores per als ciutadans i millorar la gestió de residus”, ha assegurat Calvet.

Actualment a Catalunya el 44% dels plàstics que s’exposen al mercat tenen una “segona vida” i Calvet ha subratllat que aquest percentatge es millorarà gràcies als projectes que donen suport a la sostenibilitat.

recicla groc 3

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha comentat que “per fer front a la globalització hem de fer projectes integrals com “Reciclatge 5.0”, assegura l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, que ha declarat que el desenvolupament econòmic genera un “atac perjudicial al medi ambient”. Segons ha afegit, un altre model econòmic pot ser “sostenible, respectuós i pot cuidar i millorar la sostenibilitat del planeta, sent una economia baixa en carboni”. L’alcaldessa ha afegit que fa tres anys va firmar un contracte que comprometia públicament a la seva ciutat a què l’economia circular fos possible, i que a partir d’aquí sorgissin tot tipus d’iniciatives.

Redacció / Fotos: Arxiu-Aj.- Sant Boi