El Baix Llobregat reutilitza i recicla més de mig milió de peces de roba

Imprimeix

L’organització va recuperar 267.014 quilos de tèxtil usat a la comarca el passat any

Humana Fundación Pueblo a Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, va recuperar 267.014 kg de tèxtil usat al Baix Llobregat el 2018, un augment del 0,95% respecte a l’any anterior (264.513 kg).

Cenicientos contenedor ropa 01

Aquestes donacions equivalen a 552.700 peces de roba recuperades que tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge. Procedeixen dels contenidors on s’hi diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzem per a donar-los una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i tractament dels residus urbans.

Humana hi recull roba a una vintena de municipis. Allà on hi ha hagut més donacions és:     

  • Cornellà 64 tones
  • Castelldefels 42 tones
  • Abrera 36 tones
  • Gavà 28 tones
  • Cervelló 19 tones
  • Sant Boi      14 tones

Menys CO2

La reutilització i el reciclat del tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueixen els residus als abocadors i en les plantes incineradores, així com l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 quilos de CO2, segons dades de la Comissió Europea. Les 267 tones recollides al 2018 representen un estalvi de 846 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix.

Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, els gestors autoritzats només recuperen el 8,3% de la roba que els catalans rebutgen anualment. És una xifra molt lluny de l’objectiu del 55% fixat per la Unió Europea per al proper any per a reciclar els residus municipals.

Humana donant

“Des d'Humana aplaudim la feina dels municipis que hi promouen la recollida selectiva del tèxtil”, valora Àgata Soler-roig, responsable de l’àrea de Recollida d'Humana a Catalunya, “i insistim en la importància d'impulsar-hi un model de gestió sostenible que en prioritzi el factor social davant del mercantil”. “Les administracions locals han d'entendre que tenen un compromís ineludible a sis anys vista. Tots els agents implicats ens hi hem d’esforçar més per a augmentar les xifres de recollida selectiva, no només per a respectar l’objectiu imposat per Brussel·les sinó també per a fer-ne més evident el benefici ambiental i social de la roba usada”, afegeix.

Després de l’orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartró, i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els catalans i la que presenta el percentatge de valorització més alt, per sobre del 90%. Per això, segons Humana, és tan important conscienciar a les administracions locals i a la ciutadania de la necessitat de la recollida selectiva. El motiu per a l’optimisme és la importància creixent de l’economia circular, que defineix els residus com a recursos, i que el 2025 la recollida selectiva de la fracció tèxtil serà obligatòria per exigència de la UE, una competència municipal.

Captura de pantalla 2019 02 12 a las 13.50.43

Jerarquia de gestió de residus

La roba dipositada en els contenidors d'Humana té dues destinacions: el 69% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:

  • El 63% es prepara per a la reutilització: el 15% es destina a les botigues de moda sostenible d'Humana a Catalunya i el 48% s'exporta, principalment a l’Àfrica, on és venut a preus de mercat per a generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
  • El 28% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge perquè elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).
  • L’1% són residus impropis (plàstics, cartons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
  • El 8% s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final: són productes que no es poden reutilitzar, ni reciclar ni valoritzar energèticament.

Redacció / Fotos: Humana