L’Ajuntament d’Esparreguera rebutja l’ampliació de l’abocador de Can Mata

Imprimeix

L’actuació de l’empresa CESPA representaria un augment de la instal·lació de 17,3 hectàrees i 4 milions i mig de metres cúbics que suposaria allargar la vida de l’abocador fins al 2041

L'Ajuntament d'Esparreguera rebutja l’ampliació de l'abocador de Can Mata tramitada a petició de l'empresa CESPA, filial de Ferrovial, que suposaria allargar la vida de l’abocador onze anys més del previst, és a dir, fins al 2041.

p102021111 12 893x514

Els municipis de Masquefa, Piera i també el Consell Comarcal de l'Anoia, a més d'Esparreguera, han presentat al·legacions contra el projecte. El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Esparreguera, Emmanuel Ortí, ha afirmat que no s’entén que, després d’inaugurar l’Ecoparc 4 l’any 2010 amb l’objectiu d’augmentar els residus valoritzables i reduir els que van a l’abocador, ara es plantegi aquesta ampliació, que preveu augmentar la instal·lació en 17,3 hectàrees i 4 milions i mig de metres cúbics. Cal recordar que l’abocador de Can Mata ja es va ampliar l’any 2008. Ortí ha afirmat, a més, en declaracions a l’emissora municipal que “estem mantenint contactes amb els ajuntaments de tots els municipis afectats per tal de fer un front comú.”

esparreguera40631

Resposta veïnal

D’altra banda, les Associacions de Veïns dels barris de Can Rial i de Mas d’en Gall també presentaran al·legacions contra l’ampliació, malgrat estar fora de termini. El president veïnal del barri de Can Rial, Carles Batlles, ha admès que l’ampliació de l’abocador no afecta el terme municipal d’Esparreguera, però sí que hi haurà un major efecte sobre els barris de Can Rial i també de Mas d’en Gall en el tema de les fortes olors. Batlles ha assegurat que hi ha un informe d’una empresa externa que certifica que gairebé en la meitat dels punts analitzats de l’abocador es desprenen unes olors molestes que vulneren la normativa corresponent. Aquestes són més evidents des de la posada en marxa l’any 2010 de l’Ecoparc 4, adjacent a l’abocador. El president de l’Associació de Veïns del barri de Can Rial ha assegurat que la informació publicada per l’Ajuntament d’Hostalets de Pierola dient que no es tracta d’una ampliació, sinó de la posada en marxa d’una cel·la ja contemplada l’any 2006, no és correcta, ja que en la mateixa memòria presentada en la tramitació del projecte per part de l’empresa CESPA, filial de Ferrovial, s’admet l’ampliació de superfície i també de durabilitat.

esparreguera4063

Finalment, l’Associació de Veïns del barri de Mas d’en Gall d'Esparreguera també s’ha mostrat sorpresa per l’anunci d’aquesta ampliació de l’abocador de Can Mata. La presidenta veïnal de Mas d'en Gall, Susana Martínez, ha assegurat que “no sabíem res, però ens afegirem a les al·legacions que presenti l’Associació de Veïns del barri de Can Rial.”

Redacció / Fotos: Aj. Esparreguera-Arxiu