Es detecta al Prat un insecte que pot afectar els conreus i a les llars

Imprimeix

El bernat marbrejat és d'origen asiàtic i pot arribar a ser una plaga, tot i que no suposa cap perill per a persones ni animals

Els pratencs i pratenques ja tenen un nou maldecap. El bernat marbrejat és un insecte exòtic invasor, d'origen asiàtic, que es va detectar l'any 2016 a Girona i que ha anat colonitzant el territori català. Al municipi baixllobregatí ja s'ha detectat la presència d'aquest coleòpter, que pot arribar a ser una plaga. Aquest insecte volador es de color marró marbrejat, amb antenes amb bandes blanques i al marge de l’abdomen té unes bandes clares i fosques alternades. Durant el transcurs d’aquest any, l'Ajuntament del Prat ha anat fent el seguiment de la presència de l'insecte a diferents punts del municipi, gràcies a la informació que li han fet arribar els veïns/es i alguns especialistes.

escarbat

Perjudicial

Aquest insecte afecta sobretot arbres fruiters, cultius hortícoles, alguns conreus extensius i diverses espècies de plantes utilitzades en jardineria. Passat l’estiu, el Bernat Marbrejat s’agrupa buscant refugi dins dels edificis, convertint-se en una molèstia, per bé que no presenta cap perill, ja que és herbívor i no pica a les persones ni als animals.

Sense insecticida específic

El departament d’Agricultura de la Generalitat ha informat que aquest insecte no té cap insecticida específic que l’elimini, per la qual cosa no es recomana que s’utilitzin tractaments amb insecticides a casa, ja que no són efectius. Per evitar que entri dins les cases es poden posar mosquiteres a les finestres i tapar els forats exteriors dels edificis amb malla. Si trobem exemplars d’aquesta espècie dins de casa és recomanable capturar-los i eliminar-los, evitant el seu alliberament a l'exterior.

Redacció / Fotos: Arxiu-Google Maps