El Garrofer, primera escola pública reformada com a passivhaus

Imprimeix

Pioneres obres de rehabilitació energètica integral d'aquest centre educatiu viladecanenc

L’Escola El Garrofer de Viladecans viu una pionera rehabilitació energètica integral aquest estiu. L’edifici ha rebut una inversió de 940.800 euros per part de l’Ajuntament per aplicar mesures que segueixen els criteris passivhaus per tal d’obtenir la certificació del segell Passivhaus/Enerphit, que cap altra escola pública a Espanya ha aconseguit després d’una reforma.

L’actuació permet la reducció de més de la meitat del consum energètic, alhora que es millora el confort d’alumnat i professorat. Però no només pel que fa a la temperatura, sinó també pel que fa al confort acústic i la qualitat de l’aire, ja que es reduirà al màxim l’entrada de l’exterior de soroll i contaminació ambiental –elements que els estudis asseguren que influeixen en el rendiment acadèmic–. D’aquesta manera, l’Escola El Garrofer tindrà en el nou curs que comença una renovada energia per educar.

PHOTO 2018 09 07 11 30 07

Les obres han estat adjudicades a l’empresa Novantia i dissenyat pel despatx d’arquitectes EnergiHaus, juntament amb l’arquitecta Berta Pujol. S’ha fet d’acord amb l’entitat certificadora alemanya, l’Institut Passivhaus, per tal d’adaptar els criteris de l’estàndard –creat a Centre-Europa– al nostre clima mediterrani i a un centre educatiu que a l’estiu resta tancat.

Per què s’escull aquest centre educatiu?

La iniciativa de reforma va sorgir arran d’un estudi fet l’any 2015 per l’Àrea Metropolitana de Barcelona sobre la rehabilitació amb criteris nZEB (edificis de consum d’energia quasi nul) prenent tres escoles públiques com a exemple –a Viladecans, Castelldefels i Sant Adrià de Besòs–. El resultat va destacar l’alta demanda de calefacció –tot i estar en un clima càlid com el mediterrani– i el deficient confort per a l’alumnat, en gran part degut a les mancances d’aïllament, ja que quan es va construir el centre, l’any 1974, el codi tècnic d’eficicació no tenia en compet molts aspectes relacionats amb la despesa energètica. Així, va apuntar  que la reforma amb criteris passivhaus permetria reduir el consum de gas en un 80% i el d’electricitat en un 15%, tot rebaixant les emissions de CO2 en un 55 %.

DmbreTbW4AAMa S

L’Ajuntament, en la línia de complir amb el Pacte d’Alcaldes per l’Energia i el Clima, que compromet Viladecans a reduir com a ciutat el 20 % de les emissions de CO2 l’any 2030, ha apostat per fer realitat el projecte com un exemple per lluitar a nivell local contra el canvi climàtic; a més de l’èxit educatiu, un altre eix estratègic del Govern Municipal.

Redacció / Foto: Aj. Viladecans-Escola El Garrofer