S’estrena una nova fotolinera laboral per a Gavà i Viladecans

Imprimeix

L'AMB ha instal·lat aquest equipament que permet la càrrega de vehicles elèctrics a partir de l'energia solar

Després de l’entrada en funcionament de les dues primeres "fotolineres laborals" a Esplugues de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat, el tercer equipament d'aquest tipus ja funciona a l'àmbit del Laboratori de l'AMB, permetent als seus treballadors carregar els seus vehicles elèctrics, i proporcionant energia a la pròpia instal·lació. La nova instal·lació està ubicada al costat de l'EDAR de Gavà-Viladecans.

El projecte es circumscriu en les polítiques energètiques metropolitanes que impulsa l'AMB a través del Pla Clima i Energia 2030 (que s'aprovarà pròximament), i que inclouen l'estalvi i l'eficiència, les energies renovables i nous instruments de governança al servei d'un canvi de model energètic que posi al centre de la solució persones sensibilitzades i apoderades, amb un accés garantit al dret bàsic que és l'energia.

180502 FotolineraEDAR 0182

La instal·lació està ubicada al costat del Laboratori de l'AMB, lluny de grans infraestructures de transport públic. Per tant propicia una mobilitat més sostenible dels seus treballadors, garantint que es puguin desplaçar diàriament al seu lloc de treball utilitzant un vehicle elèctric alimentat per energia solar.

La fotolinera, projectada i finançada per l'AMB amb un cost de 17.078,05€ (IVA exclòs), converteix l'energia solar en electricitat mitjançant una pèrgola fotovoltaica instal·lada a l'aparcament del Laboratori. L'electricitat generada es destina a recarregar els vehicles elèctrics endollats i, quan aquests no la necessitin –bé perquè ja estiguin carregats o perquè no hi hagi cap cotxe connectat en aquell moment, es podrà aprofitar per donar energia al Laboratori. D'aquesta manera no es perdrà cap kWh d'energia, amb el consegüent estalvi econòmic i energètic. Aquest sistema, a més, permet l'autoconsum instantani, de manera que no cal instal·lar bateries d'emmagatzematge, i n'hi ha prou amb utilitzar equips de recàrrega lenta per als vehicles.

A més s'ha instal·lat un monitor que mostra en temps real tots els paràmetres de producció i consum d'energia de la fotolinera, i que s'utilitza per mostrar el projecte a les visites d'educació per sostenibilitat d'escolars i adults que es desplacen a l'EDAR de Gavà-Viladecans (quasi 800 persones, l'any 2017). Això és possible gràcies al sistema de monitoratge del qual també disposa la fotolinera.

Redacció / Fotos: AMB