Comença l’aportació de sorra a les platges de Gavà i El Prat

Imprimeix

Per compensar la regressió costanera provocada per les dàrsenes del port de Barcelona i mitigar els danys del temporal

La Demarcació de Costes a Catalunya del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient està executant una actuació de regeneració i conservació de platges a Gavà i El Prat de Llobregat. L’actuació permetrà minimitzar els impactes causats pels temporals de febrer i març sobre el litoral així com la regressió provocada per les dàrsenes del port de Barcelona.

Aquesta setmana han començat les tasques de l'aportació anual de sorra a la platja del Prat. Aquesta operació correspon a l'acord entre l'Ajuntament del Prat i l'Autoritat Portuària de Barcelona com a compensació per la regressió de la costa pratenca provocada per les dàrsenes portuàries. Aquest any es farà una aportació d'entre 105.000 i 110.000 metres cúbics de sorra, operació que finalitzarà cap al dia 5 de juny. L'abocament d'arena comença a l’espigó de sortida de l’estany de l’Illa (una mica al nord del Centre Municipal de Vela) i arribarà fins a la primera guingueta (xiringuito).

sorra

D’altra banda, a Gavà, els treballs consisteixen en una recuperació d’un perfil més natural de la zona de platja afectada pels temporals. Es tracta d’un tram d’1 quilòmetre situat entre els carrers de Palamós i de Pals on s’abocaran uns 8.000 metres cúbics de sorra. Aquesta aportació prové de la superfície de platges molt més amples situades al sud del municipi (entre el carrer d’Alcanar i la riera dels Canyars), concretament d’un tram de 700 metres.

L’estiu passat, el tram de platja més proper a Viladecans, entre els carrers de Pals i de Llançà, va rebre una aportació de sorra de 45.000 metres cúbics de sorra procedent del fons marí de davant de Port Ginesta. En aquella ocasió, la sorra va ser transportada amb una draga i abocada mitjançant bombes i una canonada flotant i, posteriorment, es va repartir amb maquinària. Els treballs, que es van fer en horari ininterromput, van obligar a tancar l’accés a l’àrea de platja afectada durant una setmana.

Redacció / Foto: Aj. Gavà-Aj. El Prat