Sant Boi tindrà la primera zona de baixes emissions del Baix Llobregat

Imprimeix

Per complementar la Zona de Baixes Emissions Rondes de Barcelona i millorar la qualitat de l'aire, l’AMB impulsa la creació d'àrees pacificades als nuclis urbans de diferents municipis metropolitans

El vicepresident de Mobilitat i Transport, Antoni Poveda, i l'alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, han firmat avui un conveni per crear la primera zona de baixes emissions local a Sant Boi de Llobregat.

Aquesta mesura, de creació de zones de baixes emissions locals a municipis metropolitans, complementa la creació de la Zona de Baixes Emissions  Rondes de Barcelona (ZBE Rondes Bcn), i s'emmarca tot en l'estratègia metropolitana de reducció de la contaminació atmosfèrica i de millora de la qualitat de l'aire.

Fimra conveni AMB Sant Boi Llobregat 29 maig 2018 2

"Els municipis metropolitans han de participar d'aquesta política comuna de la preservació de la salut dels ciutadans, que ha de permetre millorar la qualitat de l'aire de la Metròpolis Barcelona", ha assenyalat el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB. Poveda també ha recordat que "la creació d'aquestes zones pacificades i les mesures corresponents s'han d'aplicar tenint en compte les particularitats i característiques de cada municipi."

Prova pilot

"Aquesta prova pilot, que durem a terme sense restriccions a la circulació i sense sancions, és un pas més en el camí de Sant Boi cap a un nou model de mobilitat més saludable i sostenible, en sintonia amb l'estratègia de futur de la nostra ciutat. Apostem decididament per promoure la circulació a peu, en bicicleta i en transport públic, i per un ús més racional dels cotxes", ha exposat Lluïsa Moret.

Al barri Marianao

Concretament, aquesta Zona de Baixes Emissions de Sant Boi de Llobregat s'implantarà al barri de Marianao, entre el carrer de Benviure, l'avinguda Can Carreres i la Ronda Sant Ramon. En l'interior del perímetre que conformen aquestes vies, que s'identificarà amb senyalització vertical i horitzontal, s'impulsarà una bateria de mesures per potenciar la mobilitat sostenible.
 
Entre les diferents mesures, destaca la pacificació del carrer Eusebi Güell i del passatge de Santa Teresa. Concretament, al carrer Eusebi Güell es reduirà el límit màxim de velocitat de 50km/h a 30 km/h, facilitant la convivència amb la bicicleta i pacificant el carrer amb la respectiva instal·lació de la senyalització corresponent. El passatge Santa Teresa es preveu convertir-lo en un carrer residencial amb prioritat per a vianants, amb una velocitat màxima de 20 km/h.

També s'impulsarà l'ús de la bicicleta, amb la instal·lació de 20 noves places aparcaments, en forma de "U", per a aquest vehicles de dues rodes. Finalment, es crearan noves zones d'aparcament per a moto en la calçada, per tal d'incrementar l'espai per a vianants. Aquests nous aparcaments de motos s'ubicaran  en encreuaments per tal de millorar la visibilitat entre conductor i vianant i, en conseqüència, millorar la seguretat viària.

Paral·lelament, totes aquestes actuacions, que es coordinaran entre l'AMB i l'ajuntament de Sant Boi de Llobregat, en funció de l'àmbit competencial de cadascuna, aniran acompanyades d'un pla de control de la qualitat de l'aire per monitoritzar i avaluar els efectes sobre la qualitat de l'aire mitjançant 5 punts de control i mesura de la contaminació.

Altres municipis

L'AMB també està posant en marxa, de la mà dels ajuntaments, altres proves pilot de zones de baixes emissions locals a més municipis de la Metròpolis Barcelona, on es pacificaran algunes àrees i, en alguns casos, no tots, es restringirà l'ús de vehicles més contaminants en alguns carrers o zones del nucli urbà. Les mesures i restriccions poden variar en cada municipi i en cada cas concret. En aquest sentit, a nivell local, Sant Cugat del Vallès i Sant Just Desvern han estat els pioners. El municipi baixllobregatí ha apostat per una pacificació del centre, que comporta la restricció i limitació de l'estacionament i el control d'accés al casc antic.

Redacció / Fotos: AMB-Google Maps