El riu Llobregat s’assegura un cabal ambiental obligatori

Imprimeix

En les darreres comissions de desembassament ja s’han fixat el cabal del riu per fer-lo efectiu a partir de l’1 de juny

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) implantarà, a partir de l’1 de juny, l’obligatorietat d’alliberar cabals ambientals o ecològics en el 50% dels rius de les conques internes –entre els quals hi ha el riu Llobregat, seguint amb les directrius que marca l’actual planificació hidrològica catalana per al període comprès entre el 2016 i el 2021 i en línia amb els objectius de la Directiva marc de l’aigua.

Aquesta implantació serà progressiva i farà possible que en l’horitzó 2018-20, s’hagi de respectar obligatòriament un cabal ecològic en el 100% dels cursos fluvials catalans. Aquesta primera implantació forma part dels objectius estratègics de la planificació dels recursos hidrics i suposarà un pas molt important en la millora de l’estat ecològics dels rius, tal com preveu la Directiva.

DSCN7039

El Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar el passat gener de 2017 el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya i el seu Programa de mesures, el full de ruta de la planificació hidrològica catalana per a un període de sis anys (2016-21).

A més de fixar i detallar les inversions previstes en el cicle integral de l’aigua per aquest període, quantificades en prop de 1.000 milions d’euros, la planificació hidrològica catalana també contempla mesures d’obligat compliment com la implantació de cabals ambientals en tots els trams de riu de les conques internes.

La importància dels cabals per a la biodiversitat

 Els cabals de manteniment, també anomenats ambientals o ecològics, són el volum d’aigua que es deixa de manera constant en el riu, amb l’objectiu de garantir el bon funcionament dels ecosistemes vinculats al medi hídric. Per tant, aquest cabal ha de ser compatible amb la resta de demandes ordinàries dels cursos fluvials, com són els usos domèstics, els industrials i els agrícoles.

Incorporació de propostes

Durant el procés de configuració de la planificació hidrològica, previ a la seva aprovació, es va dur a terme un procés de participació per àmbits amb l’objectiu de detectar possibles problemàtiques i plantejar l’adopció de solucions i mesures. Un primer esborrany del pla es va posar a informació pública, amb l’objectiu que totes les parts interessades poguessin consultar les mesures i fer noves propostes. A partir de les al·legacions rebudes, es van incorporar noves mesures respecte els cabals ambientals, com l’obligatorietat de fixar un cabal en els trams finals dels rius Llobregat i Muga.

riu llobregat

Evolució del Pla sectorial de cabals de manteniment

Les mesures previstes en el Pla de gestió (PGDCFC) actualment en vigor sobre l’aplicació de cabals ambientals en tots els rius de les conques internes s’han fet a partir del Pla sectorial de cabals de manteniment, aprovat pel Govern català l’any 2006 i basat en rigorosos estudis científics en què es definien els cabals que haurien de respectar-se en els rius per garantir un bon estat dels ecosistemes.

L’actual planificació hidrològica catalana contempla una aplicació gradual i progressiva -establint les dates temporals i els valors concrets- dels cabals ambientals previstos en el pla sectorial. D’aquesta manera, s’analitzarà la repercussió dels cabals ambientals aplicats i, en cas que no es detecti una millora consistent i continuada en l’estat dels ecosistemes fluvials, s’estudiarà la possibilitat d’incrementar els cabals ambientals.

Aquest futur increment, tal i com es descriu al Pla, hauria d’anar acompanyat de mesures d’aportació de nous recursos que permetin salvaguardar les garanties dels abastaments. És important destacar que per primera vegada a Catalunya es fixen cabals de manteniment d’obligat compliment pels aprofitaments existents.

Redacció / Fotos: Arxiu-Aj. Sant Joan Despí