El litoral baixllobregatí accelera la seva degradació

L'AMB ha constatat que les platges estan perdent sorra, i amb un temporal de mar la situació empitjora més

El servei de platges de l'AMB constata que el litoral metropolità s'està reduint, ja que s'ha detectat una regressió important i accelerada d'algunes platges metropolitanes al llarg dels últims anys. Davant d'aquesta situació, s'ha traslladat aquest problema diverses vegades al Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, que és l'administració que s'encarrega de reposar la sorra d'aquests espais públics, entre altres tasques de gestió.

playa el prat can camins blog viajares

Al Prat de Llobregat, la ràpida desaparició de la sorra al nord de la platja de Can Camins, ha deixat la platja molt estreta en la part central, de manera que el mar n'ha envaït tota l'amplada i ha inundat la carretera d'accés durant els últims temporals, fet que ha provocat diversos danys al mobiliari de les platges. A més, la platja naturista, situada al nord de Can Camins, ja desapareix completament quan hi ha onatge, tot i que no sigui un temporal gaire important. En aquesta platja, s'han hagut de retirar els equipaments i, a més, la base de la dutxa va quedar tan feta malbé que no és utilitzable des de la passada tardor.

A Viladecans, la platja del Remolar (situada dins dels espais protegits del Delta) ha patit una forta erosió aquests últims dos anys que ha fet desaparèixer la platja seca i una part de les dunes naturals.

Al nord de Gavà, l'estretament progressiu de la platja ha generat un fort desnivell en el límit amb el mobiliari i els equipaments instal·lats, de manera que en alguns punts, el mar arriba fins a 20 m de les edificacions de primera línia de costa. L'últim temporal va superar també la platja i va inundar alguns carrers adjacents.

problema015 20111128 07

Els últims temporals amb baixes pressions associades provoquen que el nivell del mar pugi al voltant d'un metre d'alçada. Aquest fet, juntament amb l'onatge, ja ha causat algunes incidències a Castelldefels. S'han produït inundacions a grans extensions del sud de la platja fins on comencen les dunes, que han col·lapsat de sorra i aigua algunes desembocadures d'aigües pluvials, que no podien fer la seva funció perquè van quedar per sota del nivell del mar.

Afectacions més importants del temporal

El trencament i desplaçament de passeres, acumulacions importants de sorra als accessos i la presència de residus arrossegats fins als passejos marítims són les incidències més freqüents en aquest episodi a tot el litoral metropolità.

  • El Prat de Llobregat: afectacions als accessos, dutxes i equipaments, amb danys i pèrdua d'elements.
  • Viladecans: pèrdua important d'amplada de sorra a les platges del Remolar i Pineda de Cal francès.
  • Gavà: pèrdua d'amplada de sorra i en alguns punts les onades han arribat fins els primers carrers i han afectat  les dunes, danyant equipaments.
  • Castelldefels: inundació de tota la platja fins a les zones dunars

Actuacions posteriors

Un cop passat el temporal de mar, el servei de platges de l'AMB porta a terme tota una operativa posttemporal que serveix per deixar les platges tal com estaven abans del fort onatge.

estiu metropolita

Aquestes són totes les tasques que van començar el passat divendres i que s'allargaran previsiblement durant tota la setmana: 

  • Tornar a muntar elements desplaçats pel temporal (passeres, bancs, aparcaments de bicicletes...).
  • Buidar els pous de dutxa que s'omplin de sorra.
  • Tornar a instal·lar tancaments de zones dunars (si estan afectats).
  • Aportar sorra en zones on el temporal hagi provocat desnivells de terreny.
  • Adequar els nivells de sorra dels accessos, passeres, jocs infantils i esportius, etc.
  • Retirar les importants acumulacions de sorra de plataformes, dutxes, accessos, passeres, aparcaments de bicicletes, etc.
  • Posar la sorra retirada dels accessos i equipaments a les dunes híbrides per millorar-les i reforçar-les. 
  • Neteja de residus que arriben a la platja. S'ha de fer manualment a tots els accessos i en zones on no pugui arribar la neteja mecànica

 

Redacció / Fotos: Arxiu-Ajuntaments

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
169

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix